OBO JE BESPLATNA I BEZBEDNA ZAMENA ZA VIJAGRU: Najveće promene daje kod muškaraca sa ozbiljnim oblicima EREKTILNE DISFUNKCIJE

NOVO ISTRAŽIVANJE

OBO JE BESPLATNA I BEZBEDNA ZAMENA ZA VIJAGRU: Najveće promene daje kod muškaraca sa ozbiljnim oblicima EREKTILNE DISFUNKCIJE

Fitnes -


Redovno vežbanje može da bude efikasno kao i vijagra kada je u pitanju rešavanje erektilne disfunkcije. Prema novom istraživanju, tri tridesetominutne sesije nedeljno mogle bi da donesu ogromnu promenu.

Istraživači sa Medicinskog koledža „Bejlor“, „Boston sajentifika“ i „Miler sajentifika“ analizirali su 11 prethodnih studija koje su obuhvatile 1.147 učesnika. Studije su sprovođene nasumičnim odabirom i uključivale su kontrolne grupe, čime su veoma kredibilne.

Vežbanje koje uključuje aerobne aktivnosti, poput šetanja i vožnje bicikla, i koje se ponavlja tri puta nedeljno pokazalo je da popravlja erektilnu funkciju kod ljudi sa problemom erektilne disfunkcije.

Povezanost vežbanja i boljih performansi u krevetu

Povezanost vežbanja i boljih performansi u krevetu otkrivena je kod učesnika različitih tipova tela i težine i nije varirala zbog zdravstvenih stanja ili korišćenja medikamenata.

„Vežbanje je aktivnost malog rizika i besplatna, što je čini idealnim početnim tretmanom za erektilne probleme, posebno za pacijente koji ne žele ili ne mogu da koriste medikamente“, kaže fiziolog Leri Miler iz „Miler sajentifika“.

Najveće promene primećene su kod muškaraca sa ozbiljnijim oblicima erektilne disfunkcije. Na standardizovanoj skali od šest do 30, oni sa ozbiljnijim oblicima koji su vežbali primetili su poboljšanje od pet bodova, dok su oni sa blažim problemima napredovali dva do tri boda.

vožnja bicikla, 17. avgust
foto: Tanjug/Rade Prelić

Vežbanje poboljšava cirkulaciju

Više fizičke vežbe se već dugo povezuje sa poboljšanjem erektilne funkcije, zato što poboljšava cirkulaciju krvi u telu. Vežbanje takođe pomaže i kod borbe sa gojaznošću i smanjivanju krvnog pritiska, što su takođe dva faktora za erektilnu disfunkciju. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su aeorobne vežbe imale sličan pozitivan efekat poput lekova kao što su vijagra i cijalis, pa bi zbog toga mogle da se koriste umesto ili u kombinaciji sa njima. Lekovi poput vijagre i cijalisa dovodili su do poboljšanja od četiri do osam bodova na skali. Tim koji stoji iza istraživanja ističe da bi vežba češće trebalo da bude pripisivana za ljude sa erektilnom disfunkcijom.

Izvor: RTS/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track