HORMONALNA JOGA BALANSIRA HORMONE: Prija ženama s ranom menopauzom, bolnim PMS-om, glavoboljama
Foto: Shutterstock

više od vežbanja

HORMONALNA JOGA BALANSIRA HORMONE: Prija ženama s ranom menopauzom, bolnim PMS-om, glavoboljama

Fitnes -

Naleti vrućine u menopauzi, pojačano znojenje, glavobolja, nervoza i bolovi u leđima tokom PMS-a, srećom, nisu nerešiv problem. Dina Rodrigez, brazilska instruktorka joge i psiholog, osmislila je poseban pravac koji se zove hormonalna joga za zdravlje žena, koja na prirodan način pomaže u otklanjanju ovih ženskih problema.

Šta je ova instruktorka zapravo uradila? Iz različitih stilova joge, a uz pomoć lekara, preuzela je vežbe za zdravlje jajnika, štitne žlezde i hipofize, spojila ih s trbušnim disanjem koje služi za podizanje energije i sve to začinila tibetanskim vežbama energizacije.

Rezultat je bio fenomenalan – pokazalo se da je hormonalna joga u velikoj meri pomogla ženama s ranom menopauzom, bolnim PMS-om, glavoboljama, kao i onima koje zbog policističnih jajnika nisu mogle da zatrudne.

Ova vrsta joge je ženama najbolji prijatelj

Hormoni su u velikoj meri reditelji i organizatori naših života, zato je važno da pravilno funkcionišu. Usled savremenog načina života – užurbanosti, ogromnih očekivanja, mnogo stresa, premalo kretanja – sve više ljudi ima hormonalni disbalans. A kada se hormoni poremete – život se pretvori u pakao ili u najmanju ruku uopšte nije lak.

Na tom putu hormonalna joga je dobar prijatelj, nema žene kojoj je ne bismo preporučili. Predivno je posmatrati promene na licima žena koje otkrivaju dobrobiti ove joge. Nevericu polako zamenjuje poverenje, umor i iscrpljenost i energija koja je uvek i bila tu, samo smo dozvolili da se uspava. Hormonalna joga, kao i joga uopšte, mnogo je više od vežbanja, ona daje čoveku uputstva za uravnotežen i srećan život.

Osnova ove tehnike zasnovana je na odličnom poznavanju fiziologije, kao i traženja uzroka nastanka smanjenog lučenja hormona ili hormonalnog disbalansa u telu žene, te ideja da se kroz alate joge stimulišu žlezde na jedinstven način, a njihovo lučenje hormona izbalansira. Dakle, hormoni se dovode u ravnotežu i podstiče se njihova ponovna proizvodnja. Simptomi nastali zbog manjka ili neravnoteže hormona znatno se ublažavaju ili potpuno nestaju.

Istraživanje potvrdilo benefite hormonalne joge

U svetu se ova joga kao terapija sprovodi već 30 godina, a njene blagodeti za hormonalno zdravlje prepoznale su i žene u Srbiji.

Prva istraživanja koja potvrđuju benefite hormonalne joge urađena su 1993. godine na grupi ispitanica prosečne starosti 47 godina. Nivo estradiola (polni hormon, glavni estrogen kod ljudi), se merio pre i nakon četiri meseca analizom krvi, a intenzitet neželjenih simptoma koje su imale procenjivan je upitnikom koji se ponavljao svakog meseca. Rezultati su bili fascinantni. Nivo estradiola u prva četiri meseca je u proseku povećan za 254%. Ispitanice nisu konzumirale ni biljne niti kakve druge lekove. Zaključak je da je 100% ispitanica u toku prakse od tri do četiri meseca otklonilo simptome ili se njihov intenzitet smanjio na nulu.

(kurir.rs/zdravaiprava.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track