JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA OČUVANJE FLEKSIBILNOSTI: Povećavaju snagu MIŠIĆA i ZGLOBOVA i umanjuju napetost
Foto: Shutterstock

zdrave navike

JEDNOSTAVNE VEŽBE ZA OČUVANJE FLEKSIBILNOSTI: Povećavaju snagu MIŠIĆA i ZGLOBOVA i umanjuju napetost

Fitnes -

Kako starimo, gubimo po malo svoje fleksibilnosti. Stručnjaci se slažu da ovo povećava rizik od povreda, ometa našu sposobnost da sa lakoćom obavljate svakodnevne aktivnosti i može doprineti padu ukupnog kvaliteta života. Međutim, na ove načine fleksibilnost možemo poboljšati fleksibilnost.

Biti fleksibilan ne znači samo dodirivati nožne prste ili pravljenje špagu. Fleksibilnost takođe znači da možete sa lakoćom da pokrećete telo i obavljate svakodnevne zadatke kao što su ustajanje iz kreveta ili nošenje namirnica bez osećaja nelagodnosti, bola ili ograničenja.

Doktor Mlači Mekhag, direktor istraživanja u NISMAT bolnici za oči, uho i grlo na Menhetnu, rekao je za Livestrong da starenje ima direktan uticaj na strukturu mišića i zglobova. Kako starimo, gubimo mišićnu masu i postajemo slabiji. Kao deo tog procesa, objašnjava Mekhag, vaši mišići postaju kraći, a to je upravo ono što smanjuje vaš funkcionalni opseg pokreta.

Tri načina da sačuvate i poboljšate fleksibilnost kako starite.

Redovno se istežite

Redovno istezanje nekoliko minuta dnevno, posebno pre i posle vežbanja, može pomoći. Dva najčešća tipa istezanja koje preporučuje Kemli Filip, lekar fizikalne medicine i rehabilitacije, a koja su se pokazala efikasnim u povećanju fleksibilnosti, su statičko i dinamičko istezanje. Statičko istezanje uključuje istezanje koje držite na mestu, dok je dinamički aktivan pokret onaj u kome zglobovi i mišići prolaze kroz pun opseg pokreta.

- Ovo može uključivati vežbe poput okretanja glavom, zamaha nogu, krugova kukovima ili iskoraka - kaže dr. Filip.

Možete povećati stabilnost i snagu zglobova radeći vežbe snage
Možete povećati stabilnost i snagu zglobova radeći vežbe snagefoto: Shutterstock

Trenirajte snagu

Kretanje i trening snage uopšteno pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase jer podstiče pun opseg pokreta u zglobovima. Ovo može sprečiti ukočenost i osigurati da vaši mišići i tkiva ostanu gipki i fleksibilni. Možete povećati stabilnost i snagu zglobova radeći ove vežbe snage nekoliko puta nedeljno:

  • čučnjevi
  • sklekovi uza zid
  • podizanje tegića
  • iskoraci

Doktorka Filip takođe predlaže uključivanje pokreta ravnoteže kao što je stajanje na jednoj nozi, svakodnevne šetnje, ples ili marširanje u mestu dok gledate televiziju. Sve ove aktivnosti mogu doprineti izgradnji izdržljivosti, poboljšanju mobilnosti i promovisanju kretanja. I zapamtite: održavanje doslednosti i tempa je ključno.

penasti roler za vežbanje
foto: Shutterstock

Koristite penasti valjak za masažu

Penasti valjak se takođe može koristiti za ublažavanje napetosti mišića, bolova i upale, posebno onih uzrokovanih povredom ili vežbanjem, i može pomoći u poboljšanju vašeg opsega pokreta.

- Penasti valjak može pomoći pri istezanju, povećati protok krvi i opustiti zategnute mišićne grupe, direktno poboljšavajući fleksibilnost - dodaje dr Filip. Iako penasti valjak može biti dragoceno sredstvo za povećanje fleksibilnosti, trebalo bi ga koristiti u kombinaciji sa drugim vežbama fleksibilnosti.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track