Fizička aktivnost jača imunitet: Ovo su vežbe koje smanjuju upalu i poboljšavaju cirkulaciju
Foto: Shutter

pokreni se za zdravlje

Fizička aktivnost jača imunitet: Ovo su vežbe koje smanjuju upalu i poboljšavaju cirkulaciju

Fitnes -

Imuni sistem možemo ojačati smanjenjem stresa i uravnoteženom ishranom, ali vežbanje takođe može igrati važnu ulogu. Čak i jednostavan trening poput hodanja ili vožnje bicikla može biti moćno sredstvo u borbi protiv infekcija.

Da bi objasnio vezu između vežbanja i imuniteta, profesor biologije na državnom univerzitetu Apalačija dr Dejvid Nieman posvetio je svoju istraživačku karijeru proučavanju kako vežbanje utiče na imunitet i koje aktivnosti pomažu da se ojača.

Pregled iz 2019. objavljen u Journal of Sport and Health Science otkrio je da vežba može poboljšati imuni odgovor, smanjiti rizik od bolesti i smanjiti upale u telu.

Istraživanje dr Nieman-a se fokusiralo vežbu umerenog do snažnog intenziteta koja traje manje od sat vremena. Naučnici su hodanje uglavnom istraživali kao vežbu, što bi odgovaralo treningu na eliptičnom trenažeru, biciklu, plivanju ili laganom trčanju.

Kod ispitanika koji su brzo hodali 45 minuta, zabeleženo je povećanje imunih ćelija čak i do tri sata nakon šetnje.
Kod ispitanika koji su brzo hodali 45 minuta, zabeleženo je povećanje imunih ćelija čak i do tri sata nakon šetnje.foto: Shutterstock

Ova vrsta vežbi poboljšava imuni odgovor na sledeće načine:

Povećava cirkulaciju krvi i limfe

Doktor Nieman je objasnio da ljudi obično imaju samo mali broj imunih ćelija koje cirkulišu u telu i da više vole da ostanu u limfnom tkivu i organe poput slezine jer tamo telo ubija viruse, bakterije i druge mikroorganizme koji izazivaju bolest.

Pošto vežbanje povećava protok krvi i limfe kako se mišići aktiviraju, povećava se i cirkulacija imunih ćelija, što dovodi do toga da se brže i u većem broju kreću kroz telo, objašnjava dr Niman.

Vežbanje tako pomaže visoko specijalizovanim imunim ćelijama da pronađu patogene kao što su virusi i unište ih. Kod ispitanika koji su brzo hodali 45 minuta, zabeleženo je povećanje imunih ćelija čak i do tri sata nakon šetnje.

Oni koji su radili aerobne vežbe pet ili više dana u nedelji smanjili su broj infekcija gornjih disajnih puteva
Oni koji su radili aerobne vežbe pet ili više dana u nedelji smanjili su broj infekcija gornjih disajnih putevafoto: Shutterstock

Doslednost poboljšava imuni odgovor

Poboljšanje efikasnosti imunološkog sistema oseća se odmah tokom i posle vežbanja, ali ova efikasnost će nestati ako ne nastavite da vežbate i ne budete dosledni.

- Ako sutradan odradite 45-minutni trening, sve se ovo ponavlja - zaključio je dr Nieman i dodao da se efekat povećava kako vreme prolazi.

Drugo istraživanje ovog lekara i njegovog tima pokazalo je da su oni koji su radili aerobne vežbe pet ili više dana u nedelji smanjili broj infekcija gornjih disajnih puteva, kao što je obična prehlada, za više od 40 procenata tokom 12 nedelja.

- Razmislite o trajnom efektu vežbanja na imuni sistem na sledeći način: Recimo da služba za čišćenje dolazi da čisti vaš dom 45 minuta većinu dana u nedelji. Kuća će izgledati mnogo bolje tog prvog dana nego da niko nije došao. Ali što se čistači češće vraćaju, kuća će izgledati bolje i čistije. Vežbanje je zapravo aktivnost slična održavanju kuće čistom jer pomaže imunološkom sistemu da 'patrolira' tijelom i otkriva i uništavaju bakterije i viruse - objašnjava dr Niman i dodaje

Smanjuje upalu

Još jedna velika prednost vežbanja je to što smanjuje upale u telu i zauzvrat može poboljšati imunitet, kao što su istraživanja pokazala. Prema dr Nimanu, smanjenje upale ide ruku pod ruku sa imunitetom: Kada imune ćelije pokušavaju da ispune svoje zadatke u kombinaciji sa upalom, to dovodi imuni sistem u hronično stanje upale. Takvo stanje znatno otežava borbu protiv infekcije, a jednostavno rešenje za smanjenje upale je povećanje nivoa fizička aktivnost.

Da biste osetili sve prednosti hodanja za imunitet, najbolje je da ubrzate tempo dok hodate
Da biste osetili sve prednosti hodanja za imunitet, najbolje je da ubrzate tempo dok hodatefoto: Shutterstock

Koja je najbolja vrsta vežbe za jačanje imuniteta?

Iako je količina istraživanja o najboljoj vrsti vežbi za jačanje imuniteta ograničena, većina studija, uključujući i istraživanje dr Nieman-a, bavila se aerobnim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje ili vožnja bicikla.

Hodanje

Da biste osetili sve prednosti hodanja za imunitet, najbolje je da ubrzate tempo dok hodate.

- Za većinu ljudi, to je tempo u kojem hodaju oko 1,5 kilometara za 15 minuta - rekao je dr Neiman.

Za druge oblike vežbanja pokušajte da postignete oko 70 procenata maksimalnog otkucaja srca, predložio je on.

trening
foto: Shutterstock

HIIT trening

Manje je istraživanja o tome da li HIIT trening pomaže imunološkom sistemu, ali ima nekoliko onih koji to čine. Dr. Neiman navodi da je intervalni trening verovatno jednako koristan, dodajući da naša tela su navikla na ovu vrstu napora, čak i na nekoliko sati, sve dok to nije striktno vežba visokog intenziteta.

Trening snage

Isto važi i za trening snage. Postoji velika šansa da pomaže imunološkom sistemu, ali malo je istraživanja koja bi podržala njegove imunološke prednosti. dr. Adam Jajtner, profesor nauke o vežbanju i fiziologije na Državnom univerzitetu Kent, koji je takođe proučavao vežbanje i imunitet, opisao je trening snage Health kao pametnu strategiju za poboljšanje imuniteta. Međutim, važno je da ne preterujete i ne preopterećujete mišiće kako se proces oporavka mišića ne bi takmičio sa imunološkim odgovorom.

Prenela: O.M.

(izvor: Health.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track