3 jednostavne vežbe za poboljšanje cirkulacije: Smanjuju otečenost i stres i poboljšavaju varenje
Foto: Shutterstock

lako i korisno

3 jednostavne vežbe za poboljšanje cirkulacije: Smanjuju otečenost i stres i poboljšavaju varenje

Fitnes -

Loša cirkulacija ne znači samo da ćete imati hladne ruke i stopala. Ovaj problem rezultira nedovoljnim protokom krvi kroz telo, može se javiti kod ljudi svih uzrasta, a simptomi nisu uvek očigledni. Evo kako je možete ublažiti.

Ako se osećate umorno, imate lošu koncentraciju, a hladne su vam ruke i stopala, onda verovatno imate slabu perifernu cirkulaciju.

Neki od simptoma mogu biti i:

  • lako zamaranje i nedostatak daha
  • vrtoglavica
  • trnjenje i peckanje u rukama i nogama
  • utrnulost mišića
  • bolovi pri dužem hodanju

Loša cirkulacija usporava ili blokira protok krvi kroz naš cirkulatorni sistem. Kada imamo dobru cirkulaciju i naše ukupno zdravlje je bolje, a loša cirkulacija ne ugrožava samo normalno slanje krvi u sve organe iz srca, već i njihovu pravilnu funkciju.

Najbolji način za poboljšanje cirkulacije je da povedemo računa o ishrani i uvedemo redovnu fizičku aktivnost. Lagane svakodnevne šetnje, umerene vežbe i zdrava ishrana omogućiće organizmu da samostalno reguliše cirkulaciju.

vežba za cirkulaciju, cirkulacija, vežba za nove, vežba noge uza zid
foto: Shutterstock

Ove 3 vežbe mogu vam biti od koristi:

  • Lezite na strunjaču i podignite noge pravo, uz zid, pod uglom od 90 stepeni. Nožnim prstima i stopalom pravite pokrete dole (ka kolenima) i gore (ka plafonu). Napravite dve serije po 20 ponavljanja.
  • U sledećoj vežbi početni položaj i ruku i nogu je isti, ali su noge blago raširene. Stopalima pravite pokrete ka spolja, pa ka unutra. Takođe ponovite dve serije po 20.
  • Treća, i poslednja vežba u istom početkom stavu je aktivnost u kojoj su ruke i noge i dalje u ovom položaju. Ali, noge se brzo tresu i to celom dužinom, od kukova do nožnih zglobova. Pete su fiksirane uz zid. Uradite dve serije po 20 brzih poteza.

Prenela: O.M.

(izvor: Instagram @mojfizioterapeut/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track