Dok fizička aktivnost pomaže u kontroli hipertenzije i preporučuje se i nakon preležanog srčanog udara, važno je znati koje vežbe treba izbegavati kako bi se izbegao rizik po zdravlje. Sledi pet vežbi koje treba izbegavati i spisak onih koje su najbolje za osobe s visokim krvnim pritiskom.

Dizanje teških tegova

Dizanje teških tegova može da izazvove nagli porast krvnog pritiska. Kada podižete preteške predmete, vaše telo često zadržava dah, što se naziva Valsalvin manevar. To privremeno ograničava protok krvi i dovodi do opasnih skokova pritiska, što može da bude rizično za osobe s hipertenzijom, prema istraživanju objavljenom u Journal of Cardiovascular Development and Disease. Ako želite da radite na snazi, koristite lakše tegove za sigurniji i efikasniji trening.

tegovi-shutterstock-1916736449.jpg
Shutterstock Birajte samo lagane tegove

Izometrijske vežbe

Izometrijske vežbe, kao što su plank ili sedenje uza zid, uključuju zadržavanje tela u određenom položaju tokom dužeg vremenskog perioda, iako deluju bezopasno, stavljaju mišiće pod stalni pritisak, što može značajno da poveća krvni pritisak tokom izvođenja. Održavanje mišića u stalnoj kontrakciji tera srce da radi jače, što dovodi do nezdravog rasta krvnog pritiska, navodi se u istom istraživanju. 

Visoko-intenzivni intervalni trening (HIIT)

HIIT treninzi uključuju kratke, intenzivne intervale aktivnosti praćene kratkim periodima odmora. Iako su poznati po svojim kardiovaskularnim koristima, ekstremna intenzivnost može da izazove skokove krvnog pritiska tokom treninga. Za osobe koje vode sedelački način života i nisu naviknute na ovakve vežbe, HIIT može značajno da poveća rizik od iznenadne srčane smrti ili akutnih infarkta miokarda, prema studiji objavljenoj u Sports Health. Umesto toga, fokusirajte se na aktivnosti sa manjim intenzitetom, poput hodanja ili plivanja.

trcanje-shutterstock-2216424429.jpg
Shutterstock Džoging je koristan, samo ako je umerenog intenziteta

Intenzivan sprint

Kao i HIIT, sprint postavlja velike zahteve pred vaš kardiovaskularni sistem. Kada brzo trčite, puls se naglo povećava, a sa njim i nivo krvnog pritiska.

- Brz i intenzivan napor tera srce da pumpa krv brzo, povećavajući pritisak u arterijama. Kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, ovo može dea poveća rizik od srčanih komplikacija - objašnjava fitnes stručnjak Mukul Nagpol. Umesto toga, birajte aerobne ili kardio aktivnosti kao što su lakši džoging ili brzo hodanje.

Dinamične vežbe

Dinamične vežbe uključuju brze pokrete i promene pravca, kao što su legionarska vežba ili "džampnig džek" skokovi. Ove vrste vežbi mogu da izazovu nagle fluktuacije krvnog pritiska.

vezbanje shutterstock_1953872821.jpg
Shutterstock Oprezno se vežbama koje zahtevaju brze pokrete i promene pravca

- Srce se stalno prilagođava promenjivim zahtevima, što može da bude posebno naporno za osobe s hipertenzijom - dodaje Nagpol. Umesto dinamičnih, visoko-intenzivnih vežbi, probajte umerene aktivnosti poput biciklizma ili joge, koje pružaju mnoge koristi za srce.

Ostale fizičke aktivnosti koje treba izbegavati

Pored vežbi, određene fizičke aktivnosti mogu takođe da predstavljaju rizik za osobe sa visokim krvnim pritiskom, jer previše opterećuju kardiovaskularni sistem. Neke od njih su:

  • Avanturistički sportovi (padobranstvo, ronjenje): Ovi sportovi su uzbudljivi, ali mogu da budu opasni za osobe sa hipertenzijom. Padobranstvo izaziva snažan nalet adrenalinakoji naglo podiže krvni pritisak, dok ronjenje izaziva značajne promene pritiska pod vodom, što može da optereti srce i pluća.
  • Skvoš: Skvoš je brza, intenzivna igra koja zahteva brze pokrete i nagle promene energije. Kao i sprint, uzrokuje nagli porast pritiska zbog brzih i snažnih pokreta, a može da bude i previše naporna za osobe sa hipertenzijom.
joga-shutterstock-2469211805.jpg
Shutterstock Joga smiruje telo i um

Koje su vežbe najbolje za osobe s visokim krvnim pritiskom?

Za osobe s visokim krvnim pritiskom, sledeće vežbe mogu da pomognu u kontrolisanju i snižavanju pritiska:

  • Aerobne vežbe: Aktivnosti poput hodanja, vožnje bicikla i plivanja odlične su za osobe s hipertenzijom. One podstiču ravnomeran protok krvi, jačaju kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju pritiska tokom vremena.
    Trening snage: Laki treninzi s otporom, kao što su vežbe sa lakšim tegovima ili trakama za otpor, mogu da budu korisni ako se rade pravilno i sa umerenim intenzitetom.
    Joga: Blage joga poze pomažu u opuštanju tela i uma i smanjuju stres, koji je povezan s visokim krvnim pritiskom.

Pre nego što započnete bilo koji novi režim vežbanja, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom, naročito zato što imate hipertenziju.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/zdravlje.kurir.rs