Osećaj gladi proizilazi iz mnogih različitih stimulansa. To znači da postoji više stvari kojima morate da se pozabavite kako biste ga ugušili. Nutricionista Branka Mirković objašnjava da je način na koji započinjete dan od presudnog značaja kako će vaše telo da funkcioniše.

- Obrok je važan za energiju i njegov osnovni cilj je da uravnoteži glukozu u krvi, hormone, donese dovoljno vitamina i minerala i obezbedi dobru funkciju creva. Dobro izbalansiran obrok obezbediće dugotrajnu sitost i izostaće osećaj gladi - rekla je nutricionista.

Ljudi jedu kada imaju osećaj psihološke, emotivne i socijalne poraznine. Prave se navike i rituali koji su neadekvatna kompezacija. Potrudite se da drugačije organizujete vreme, izađite iz pogrešne rutine. Družite se, šetajte, čitajte, a najbolje je da razgovarate sa osobom koja vodi računa o ishrani. Vodu, limunadu i čajeve bez šećera pijte tokom celog dana, ne čekajte da budete žedni. Prirodno ceđeni sokovi nisu zamena za vodu i imaju dosta fruktoznog šećera - rekla je između ostalog i dodala da se obrok jede kada ste zaista gladni, a ne zato što je vreme ručku ili večeri.

6 NAČINA DA UVEK BUDETE SITI

1. Važno je da obrok bude uravnotežen.

profimedia0569640414.jpg
Profimedia 

2. Uvek u toku dana treba jesti i povrće uz obrok, kao i salate od različitih vrsta povrća.

profimedia0250567726.jpg
Profimedia 

3. Pijte čajeve, bistru supu, sok od paradajzica, jogurt, vodu i sačekajte pola sata, možda niste gladni. Bez dovoljno tečnosti bićete tromi i žeđ ćete pobrkati sa glađu.

stockphotohealthyfoodeatingandethnoscienceconceptcloseupofwomanaddinghoneytoteacupwith509323027.jpg
Shutterstock 

4. Proteini se duže vare i održavaju sitost, pogotovo jaja. Proteini u prvom obroku u danu podižu nivo aminokiseline tirozin, što pomaže da se izbegne želja za šećerom.

profimedia0561120861.jpg
Profimedia 

5. Velika zabluda da creva krče samo kad ste gladni. Ona se samo odmaraju i prirodno čiste.

creva-shutterstock.jpg
Shutterstock 

6. Masti treba da unosite, ali one zdrave iz neprerađenih biljnih ulja.

profimedia0488137082.jpg
Profimedia 

kurir.rs/blicžena

Bonus video:

01:28
SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir TV