NA INTERNETU SE VODI PRAVI RAT ZBOG OVE RUSKE INFLUENSERKE! Stručnjak za ishranu otkrila da li je moguće ŽIVETI bez MESA i VODE
Svetlana Stanišić, Foto: Shutterstock, Kurir

kurir tv

NA INTERNETU SE VODI PRAVI RAT ZBOG OVE RUSKE INFLUENSERKE! Stručnjak za ishranu otkrila da li je moguće ŽIVETI bez MESA i VODE

Ishrana -

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije gostovala je u jutarnjem programu Redakcija u razogovoru sa voditeljkom Oljom Lazarević o uticaju ishrane na zdrav život.

voće, kroasan, citrusi, bademi
foto: Shutterstock

Ruska influenserka, 39-ogodišnja Žana Samsonova, poznata po tome što je konzumirala vegansku ishranu, preminula je u Maleziji od gladi i iscrpljenosti, nakon što je, kako navode mediji, prešla na ekstremnu ishranu samo tropskim voćem. Žana Samsonova se poslednjih 10 godina pridržavala sirove biljne ishrane,

Slučaj ruske influenserke poznate upravo po veganstvu izazvao je veliku pažnju javnosti. Majka ruske influenserke tvrdi da je njena ćerka bila iscrpljena upravo zbog načina ishrane.

Sada se na internetu vodi pravi rat između zagovornika ovog oblika veganstva koji podrazumeva konzumiranje samo sirovem hrane i protivnika ovakve vrste ishrane. I to je verovatno glavno pitanje kada se priča o sirovoj hrani - može li nam ona dati potrebnu energiju i nutrijente energiju ili ne?

Svetlana Stanišić
foto: Kurir tv

Istakla je da smo u poslednje vreme svedoci talasa gojaznosti, a suprotno tome idu surovi režimi ishrane.

- Najvažnije je da nam po kvalitetu i kvantitetu hrana odgovara. Neko može da bude vegan, a da ima svoj fast fud. Ja sam videla jednog gospodina, kako sipa pola šolje šećera u svoju kafu. Veganska ishrana je deficitarna što se tiče kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B12 i ljudi koji us na ekstremnim režimima moraju da koriste suplemente. Neko će da kaže da brokoli ima kalcijum, ima, ali životinjski izvori su obogatili našu ishranu - rekla je Stanišić.

01:55

VEGAN ILI MESOJED?

Istakla je da je u slučaju ove devojke sa instagrama preterivanje i da obavezno treba nekom skrenuti pažnju ukoliko vidimo da preteruje, pa je dala lični primer.

- U jednom trentku bila sam na ivici anoreksije i sećam se jednog surovog kolege, koji mi je rekao nemoj da se ljutiš ali užasno izgledaš. Onda sam pogledala svoju butinu i videla da mi je butina veličine nečije nadlaktice. Znači često dok nam neko ne kaže ne možemo znati...

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:47

Kineska ulična hrana na listi nematerijalne kulturne baštine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track