DA LI JE MOGUĆE UMRETI OD STROGOG REŽIMA ISHRANE? Stručnjak o hrani kao zdravlju: Da je Bog hteo ne bi stvorio RAZNOVRSNOST!
Foto: Profimedia

kurir tv

DA LI JE MOGUĆE UMRETI OD STROGOG REŽIMA ISHRANE? Stručnjak o hrani kao zdravlju: Da je Bog hteo ne bi stvorio RAZNOVRSNOST!

Ishrana -

Ruska influenserka, 39-ogodišnja Žana Samsonova, poznata po tome što je konzumirala vegansku ishranu, preminula je u Maleziji od gladi i iscrpljenosti, nakon što je, kako navode mediji, prešla na ekstremnu ishranu samo tropskim voćem. Žana Samsonova se poslednjih 10 godina pridržavala sirove biljne ishrane,

Slučaj ruske influenserke poznate upravo po veganstvu izazvao je veliku pažnju javnosti. Majka ruske influenserke tvrdi da je njena ćerka bila iscrpljena upravo zbog načina ishrane.

Sada se na internetu vodi pravi rat između zagovornika ovog oblika veganstva koji podrazumeva konzumiranje samo sirovem hrane i protivnika ovakve vrste ishrane.

I to je verovatno glavno pitanje kada se priča o sirovoj hrani - može li nam ona dati potrebnu energiju i nutrijente energiju ili ne?

hrana
foto: Profimedia / towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy /

Slavko Crnić, direktor Instituta VINIS iz Banja Luke javio se u studio Kurir tv putem vajbera, i dao svoje mišljenje o uticaju hrane na zdravlje, kao i o tome da li je moguće da umremo od posledice strogih režima ishrane.

On samtra da prebacivanje na sirovu ishranu može ozbiljno ugroziti zdravlje.

- To je jedan vid drugačije ishrane, neki bi rekli i rigorozne. Prebacivanje na sirovu ishranu ne može ugroziti zdravlje, jer ljudi su nekada živjeli samo od toga. Međutim, ključno je da se prilikom ishrane ovim načinom, organizmu obezbedi raznolika ishrana, jer svaka biljka donosi specifične nutrijente. Ne treba ići u ekstreme i ograničiti ishranu samo na jednu grupu biljaka, jer organizam treba dobijati sve što mu je potrebno.

01:51

ISHRANA

Voditeljka je zaključila da se ne treba ograničavati samo na određene biljke, već konzumirati širok spektar namirnica kako biste dobili sve potrebne hranljive sastojke.

- Tačno, to je ključno. Bog je stvorio raznolikost biljaka, životinja i ljudi, i treba se koristiti tom raznovrsnošću kako bi organizam dobio sve što mu je potrebno za optimalno funkcionisanje - pojasnio je Crnić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track