Novak Đoković je najbolji srpski teniser svih vremena. Uspeo je da uradi ono o čemu su mnogi samo sanjali, tokom karijere osvojio je 23 grend slem titule. Slavnog tenisera mnogi smatraju najboljim teniserom svih vremena, a često ističe da su za to krivi ishrana i treninzi. Jednom je prokomentarisao koliko mu je važno da jede hranu tokom meča.
- Banane, urme i voda, stvarno ne razumem, svaka utakmica je ista, da se dogovorimo, a oni još uvek ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, bez urme. Pa donesu mi neke magnete, svašta - nasmejao se Novak okupljenim novinarima.
![Novak Đoković](/data/images/2023/08/03/20/3554690_whatsapp-image-20230803-at-8.35.47-pm-2_ff.jpg?ver=1691917306)
Poznato je da je iz ishrane izbacio mlečne proizvode, crveno meso, gluten i šećer. Trudi se da popije mnogo vode tokom dana, a ne prođe ni jedno jutro, a da čim se probudi ne popije čašu mlake vode sa limunom. Takođe pazi da mu obroci budu otprilike u isto vreme, a jutarnju užinu uzima samo ako mu je potrebna. Vrlo često pije sok od celera na prazan stomak.
Ovo je meni koji koristi Novak Đoković:
Prvi dan
- Doručak: Voda i dve kašike meda. Zatim jede musli od organskog ovsa, brusnice, suvog grožđa, semenki bundeve ili suncokreta, badema. Jutarnja užina (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
- Ručak: Salata od mešanog povrća, testenina primavera bez glutena (po želji se koriste testenine od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i veganski sir).
- Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha, dinja.
- Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine), supa od mineštre, fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
![Novak Đoković, Vimbldon](/data/images/2023/07/16/15/3532198_profimedia0789450280_ff.jpg?ver=1691917335)
Drugi dan
- Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće. Jutarnja užina (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
- Ručak: Salata od mešanog zelenila, začinjena salata od rezanaca (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balzamiko sirće).
- Popodnevna užina: Integralne pločice sa voćem i orasima.
- Večera: Salata od tunjevine (boranija, pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i slanutak iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
![Novak Đoković, more, voda, Novak na moru](/data/images/2023/07/20/20/3537326_profimedia0587189961_ff.jpg?ver=1691917355)
Treći dan
- Doručak: Voda, dve kašike meda, zob bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananom, voće.
- Jutarnja užina: Domaći humus (uključujući slanutak bez glutena i soja sos) sa jabukama.
- Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
- Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
- Večera: Salata sa avokadom i domaćim dresingom, supa od šargarepe i đumbira.
(Kurir.rs/Story.hr)
Bonus video:
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)