SMOKVE U SLUŽBI DOBROG VARENJA: Spremite zdrav smuti od voća koje je baš krajem leta najbogatije antioksidansima
Foto: Shutterstock

Da creva rade kao sat

SMOKVE U SLUŽBI DOBROG VARENJA: Spremite zdrav smuti od voća koje je baš krajem leta najbogatije antioksidansima

Ishrana -

Smokve su svetski poznate kao pravi eliksir za sve one koji muče muku sa zatvorom zbog sadržaja dijetalnih vlakana koji je u njima mnogo veći od, recimo, sadržaja vlakana u ovsenim pahuljicama. Evo zašto su smokve bitne za dobro varenje, ali i za celokupno zdravlje...

Udeo vlakana u smokvi blagotvorno deluje na probavni sistem jer omekšava stolicu i povećava njen volumen, što ubrzava prolazak stolice kroz organizam. Takođe, dijetalna vlakna iz smokava povoljno utiču na rast dobrih bakterija u crevima, a zdrava crevna mikroflora je osnova celokupnog zdravlja organizma.

Tamnije smokve su bogatije antioksidansima

Udeo antioksidanata u smokvi je izuzetno visok i raznovrstan. U ovom ukusnom voću pronađeni su karotenoidi (kao što su lutein, zeaksantin, alfa i beta-karoten), fenoli (kao što su galna i hlorogena kiselina, koje su karakteristične za kafu), flavonoidi (rutin i kvercetin) i antocijanini. Tamnoljubičaste sorte smokava imaju najviše antioksidanata, ali zelene sorte smokava u punoj zrelosti takođe sadrže značajnu količinu antioksidanata.

Sve dobrobiti smokve

Smokve takođe sadrže triptofan, koji podržava dobar san i, promovišući dobru cirkulaciju, pomaže mozgu da koristi glukozu. Važno je naglasiti da su smokve odlična hrana za mozak: sveže, a posebno sušene, sadrže obilje magnezijuma, koji je pravi melem za nervni sistem i izuzetno je koristan za uzimanje u stanju napetosti, anksioznosti, depresije. i PMS-a, a poželjno je i za opuštanje mišića i dobar san.

U septembru su smokve najzdravije

Treba imati na umu da se najviše antioksidanata, kao i kod većine drugih vrsta voća, nalazi u kori, pa ih treba jesti sa korom. Slovenačka istraživanja su pokazala da je druga berba bogatija antioksidansima, odnosno smokve u septembru su bogatije ovim korisnim jedinjenjima od smokava koje sazrevaju u julu.

Smuti doručak sa smokvama

Potrebno je

100 ml vode, dve kašike usitnjenih badema, dve kašike ulja od semenki lana dve suve ili sveže smokve, jedna banana, jedna pomorandža

Priprema

Sve sastojke izmešajte u blenderu.

Zanimljivost

Pre nego što je šećer postao popularan, smokve su se obično koristile za zaslađivanje deserta - verovatno ste čuli za „puding od smokvina“. Danas, kada ljudi počinju da se okreću od rafinisanih šećera, mnogi se vraćaju smokvama kako bi pružili zdraviju alternativu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track