MOĆNI ANTIOKSIDANS: Kako crno grožđe deluje na neke bolesti i ko ne bi trebalo da ga jede?
Foto: Profimedia

LEKOVITA MOĆ PRIRODE

MOĆNI ANTIOKSIDANS: Kako crno grožđe deluje na neke bolesti i ko ne bi trebalo da ga jede?

Ishrana -

Grno grožđe sadrži niz esencijalnih vitamina i minerala kao i hemijskih jedinjenja koja pomažu da kosa i koža budu zdraviji. Pozitivno utiče i na zdravlje srca i osnažuje i štiti ćelije od karcinoma.

Moćni sajstojak koji se nalazi u crvenom vinu, antioksidans resveratrol, daje crnom grožđu svojstva koja čuvaju zdravlje najvažnijih organa prenosi portal eKlinika.

Antioksidansi su hemijska jedinjenja koja pomažu u zaštiti naših ćelija od oštećenja. Štite od raka, Alchajmera, Parkinsonove bolesti, srčanih oboljenja i dijabetesa. Mogu da pomognu bržem oporavku nakon bolesti.

Crno grožđe je bogato prirodnim šećerima ali je niskokalorično

Crno grožđe sastoji se od 82 procenta vode pa je zbog toga svrstano u niskokaloričnu hranu iako ima visok sadržaj šećera. Pola šolje grožđa ima 7 grama šećera i 8 grama ugljenih hidrata. Od vitamina, crno grožđe obiluje vitaminom C i K, a od minerala sadrži kalijum, bakar i mangan.

Resveratrol i jedinjenje pterostilben koji se nalaze u crnom grožđu pokazali su pozitivne efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim studijama. Oba sastojka utiču na poboljšanje crevne flore i regulišu energiju ali su potrebna dalja istraživanja na ovom polju.

Antioksidans resveratrol ima zaštitnu funkciju u borbi protiv raka
Antioksidans resveratrol ima zaštitnu funkciju u borbi protiv rakafoto: AP

Antioksidans resveratrol takođe ima zaštitnu funkciju u borbi protiv raka. Istraživanja su pokazala da je ovaj aktioksidans usporio rast raka u laboratorijskim testiranjima i ispitivanjima na životinjama ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo na koji način može da pomogne i ljudima u borbi protiv karcinoma.

Kod prisustva krvarenja izbegavajte grožđe

Jedinjenja koja su prisutna u grožđu mogu da uspore zgrušavanje krvi. Stoga osobe koje imaju bilo kakvu vrstu krvarenja ili se spremaju za operaciju, trebalo bi da ograniče unos crnog grožđa. Takođe, grožđe ne treba davati maloj deci jer postoji opasnost od gušenja.

izvor: kurir.rs/eklinika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track