HELIKO BAKTERIJA SE NE LEČI SAMO LEKOVIMA: Pravilna ishrana igra ovde ključnu ulogu, a ovo su SMERNICE
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

HELIKO BAKTERIJA SE NE LEČI SAMO LEKOVIMA: Pravilna ishrana igra ovde ključnu ulogu, a ovo su SMERNICE

Ishrana -

Helikobakter pylori je bakterija koja se može naći u želucu i crevima ljudi, a povezana je sa različitim gastrointestinalnim problemima, uključujući gastritis i čireve. Lečenje ove infekcije obično uključuje antibiotsku terapiju, ali pravilna ishrana igra ključnu ulogu u procesu lečenja i oporavka.

Osim terapije lekovima, potrebno je da unesete određene izmene u svakodneviici kako biste ubrzali lečenje ali i sprečili dalje širenje ove bakterije. Evo nekoliko smernica za pravilnu ishranu tokom lečenja helikobakter pylori infekcije:

Izbegavajte iritirajuće namirnice

- Tokom infekcije heliko bakterijom želudac je često osetljiv i sklon upalama. Stoga izbegavajte namirnice koje mogu dodatno iritirati želudac, kao što su začinjena hrana, alkohol, kafa, i gazirani napici.

Jedite blagu, laku hranu

- Usmerite se ka ishrani koja je blaga i laka za varenje. Supice, kuvane žitarice (kao što su pirinač i testenine), kuvano povrće i piletina bez kože su dobar izbor.

Povećajte unos vode

- Voda je važna za održavanje hidratacije, a takođe pomaže i u razblaživanju želudačnih sokova. Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održavali optimalnu hidrataciju.

Hrana bogata antioksidansima

- Antioksidansi pomažu u zaštiti želudačne sluznice i ublažavanju upala. Voće i povrće bogato vitaminima C i E, kao i beta-karotenom, može biti korisno.

Antioksidansi pomažu u zaštiti želudačne sluznice i ublažavanju upala
Antioksidansi pomažu u zaštiti želudačne sluznice i ublažavanju upalafoto: PROFIMEDIA

Fermentisana hrana i probiotici

- Namirnice poput jogurta sa živim kulturama i kiselog kupusa sadrže korisne probiotičke bakterije koje mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže crevne flore.

Ishrana obogaćena vitaminima i mineralima

- Tokom lečenja H. pylori infekcije, telo može biti pod stresom. Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina i minerala, posebno vitamina B i gvožđa.

Mali, česti obroci

- Umesto velikih obroka, razmislite o konzumiranju manjih, češćih obroka. Ovo može pomoći u smanjenju opterećenja na želucu i crevima.

Pratite simptome

- Svako telo reaguje drugačije na infekciju H. pylori, pa je važno pažljivo pratiti svoje simptome. Ako primetite da određene namirnice izazivaju pogoršanje simptoma, izbegavajte ih.

Pravilna higijena i bezbednost hrane

- Vodite računa o pravilnoj pripremi i skladištenju hrane kako biste sprečili mogućnost reinfekcije ili komplikacija tokom lečenja.

Svaka osoba može imati jedinstvene potrebe kada je u pitanju ishrana tokom lečenja heliko bakter infekcije, pa je najbolje da se posavetujte sa stručnjakom, kao što je nutricionista, koji vam može pomoći da razvijete prilagođen plan ishrane. Važno je napomenuti da pravilna ishrana može biti koristan dodatak lečenju H. pylori infekcije, ali ne sme zameniti propisanu antibiotsku terapiju. Uvek se pridržavajte uputstava lekara i pratite njihove savete kako biste osigurali efikasno i bezbedno lečenje infekcije.

Izvor: Kurir.rs/ Tua Suade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track