SKIDA KILOGRAME A ZADRŽAVA MIŠIĆNU MASU: Protekal dijeta privlači sve veću pažnju, a evo u čemu je CAKA
Foto: Profimedia

svetski hit

SKIDA KILOGRAME A ZADRŽAVA MIŠIĆNU MASU: Protekal dijeta privlači sve veću pažnju, a evo u čemu je CAKA

Ishrana -

U poslednjih nekoliko godina, svet ishrane i zdravlja je svedok stalnih promena u trendovima i dijetama koje obećavaju brze rezultate. Jedna od takvih dijeta koja privlači sve veću pažnju je Protekal dijeta, koja brzo skida kilograme, a zadržava mišićnu masu.

Protekal dijeta, skraćeno od "proteinska kalorijska restrikcija", je ishrana koja se bazira na unosu visokog kvaliteta proteina, uz ograničen unos ugljenih hidrata i masti. Ova dijeta nije novina u svetu ishrane i datira još od 1971. godine, a njen idejni tvorac je profesor Džordž Blekburn, koji je čak dobio i doktorat zahvaljujući protekal dijeti u lečenju gojaznosti i dijabetesa. Ipak, popularnost je stekla upravo zahvaljujući onima koji žele brzo da smršaju.

KAKO FUNKCIONIŠE PROTEKAL DIJETA?

Osnovna ideja Protekal dijete je da unosite manje kalorija nego što trošite, što dovodi do gubitka telesne težine. Visok unos proteina je ključan jer pomaže pri očuvanju mišićne mase tokom procesa mršavljenja. Osim toga, smanjen unos ugljenih hidrata podstiče telo da koristi svoje rezerve masti kao izvor energije.

Protekal dijeta uključuje dve faze:

Prva faza je intenzivna, gde se tokom 6 meseci unosi samo 800 kalorija na dan. A kada je u pitanju protein, cilj je da se konzumira 0,7 grama na pola kilograma sopstvene težine. Na primer, ako imate 80 kilograma, trebalo bi da unesete 112 grama proteina dnevno (što je ukupno 448 kalorija, jer jedan gram ima 4 kalorije). Stručnjaci preporučuju da za proteine koristite namirnice sa niskim nivoom masti, poput pilećih grudi, belanaca i tunjevine. Takođe, unos ugljenih hidrata morate da ograničite na 20 grama dnevno. Tokom prve faze obavezan je i unos multivitaminskih suplemenata i elektrolita koji će sprečiti nedostatk vitamin, mineral i elektrolita u organizmu.

Dozvoljena konzumacija ugljenih hidrata na dnevnoj bazi je 45 grama tokom prve 4 nedelje, a onda 90 grama tokom druge 4 nedelje
Dozvoljena konzumacija ugljenih hidrata na dnevnoj bazi je 45 grama tokom prve 4 nedelje, a onda 90 grama tokom druge 4 nedeljefoto: Shutterstock

2. Druga faza je faza ponovnog hranjenja, koja traje do 2 meseca. Tokom ovog perioda polako počinjete ponovo da uvodite masniju hranu i ugljene hidrate u svoju ishranu. Dozvoljena konzumacija ugljenih hidrata na dnevnoj bazi je 45 grama tokom prve 4 nedelje, a onda 90 grama tokom druge 4 nedelje. Takođe, potrebno je da tokom ova dva meseca smanjite unos proteina za 28 do 57 grama na svake 4 nedelje.

Hrana koja se preporučuje tokom protekal dijete:

  • Pileće grudi, bez kožice
  • Biftek
  • Mlevena junetina sa 5% masnoće
  • Belanca
  • Tofu
  • Tilapija
  • Bakalar
  • Som
  • Škampi
  • Svinjski odresci
  • Povrće koje ne sadrži skrob, poput spanaća, brokoli, karfiola i zelene salate

Tokom intenzivne faze neophodno je da izbegavate masno meso, puter, punomasne mlečne proizvode i drugu hranu sa visokim sadržajem masti.

Važno je da se tokom obe faze držite podalje i od svega što je bogato ugljenim hidratima i šećerom, kao što su žitarice, med, peciva i deserti.

Zahvaljujući visokom unosu proteina, mišićna masa se bolje očuva tokom procesa mršavljenja.
Zahvaljujući visokom unosu proteina, mišićna masa se bolje očuva tokom procesa mršavljenja.foto: Elena Vagengeym / Alamy / Alamy / Profimedia

PREDNOSTI PROTEKAL DIJETE:

  1. Brz gubitak težine: Mnogi ljudi koji se pridržavaju načina ishrane koji propisuje protekal dijeta. primete značajan gubitak težine u relativno kratkom vremenskom period.
  2. Očuvanje mišićne mase: Zahvaljujući visokom unosu proteina, mišićna masa se bolje očuva tokom procesa mršavljenja.
  3. Kontrola nivoa šećera u krvi: Ova dijeta može biti korisna za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da imaju bolju kontrolu nad nivoima šećera u krvi.

POTENCIJALNI IZAZOVI PROTEKAL DIJETE:

Iako Protekal dijeta može biti efikasna, ona ipak nije za svakoga. Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme, poput problema sa bubrezima, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što započnu ovu dijetu. Takođe, dugotrajno pridržavanje pri ovom režimu može biti veoma izazovno, pa je važno imati plan za održavanje postignute težine nakon dijete.

Protekal dijeta je postala popularna opcija za one koji žele zdravo da smršaju i očuvaju mišićnu masu. Međutim, pre nego što se odlučite za ovu dijetu, važno je konsultovati se sa stručnjakom za ishranu ili lekarom kako biste utvrdili da li je ona odgovarajuća za vaše potrebe i zdravstveno stanje. Kao i kod svake dijete, ključ je umerena i uravnotežena ishrana, uz redovnu fizičku aktivnost, kako bi se postigla dugoročna dobrobit.

Izvor: ketogenic.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track