NUTRICIONISTA IVANA ĐUROVIĆ: Kako da napravite tortilju, burger i picu na potpuno zdrav način
Foto: Profimedia

Savet zlata vredan

NUTRICIONISTA IVANA ĐUROVIĆ: Kako da napravite tortilju, burger i picu na potpuno zdrav način

Ishrana -

Ukoliko volite "brzu hranu"- burgere, tortilje i pice, a potreba za zdravom ishranom je visoko na vašoj listi prioriteta, ne brinite. Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar ima rešenje za vas. I jednako je ukusno...

Nakon što spremite tortilje od karfiola i spanaća, napravite burger od karfiola i brokolija ili picu od tikvica s paprikama, a sve to prema Ivaninim upustvima, zaboravićete na nezdravu varijantu ovih jela - zauvek.

Tortilje od karfiola i spanaća

Za 4 osobe

Potrebno je

1 karfiol ili brokoli srednje veličine, 1 veza spanaća ili blitve, 1 jaje, so biber

Za nadev: zelena salata ili matovilac kolutići krastavca kolutići crvene paprike malo pilećih prsa Priprema: Karfiol/brokoli podelite na cvetiće, a potom ga iseckaje na manje komade. Spanać iseckajte na tračice i pomešajte s karfiolom/brokolijem.

Sve posolite i pobiberite po ukusu, a jaje blago ulupajte viljuškom i sjedinite s povrćem. Odgovarajući pleh obložite papirom za pečenje, pa kašikom vadite smesu i rastanjite je u veće krugove. Mogu da budu i malo deblji, jer će posle pečenja splasnuti. Tortilje pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200°C oko 15-20 minuta, tek toliko da ivice blago zarumene.

Za to vreme pripremiti nadev: Zelenu salatu/matovilac operite i isecite na trakice, pileća prsa na kockice, a krastavac i papriku na tanke kolutiće. Na svaku tortiljicu stavite nadev, pa ih preklopite napola kao takose.

Nutritivna vrednost po porciji, oko: 105 kCal, 9 g B, 1,5 g M, 11,4 g UH

Karfiol
foto: Shutterstock

Burgeri od karfiola i brokolija

Dovoljno za 4 porcije

Potrebno je

500 g brokolija, 500 g karfiola, 1 crni luk, 1/2 praziluka, 1 čen belog luka, so, biber, seckani peršun, 1 jaje i jedno belance, ulje, pileća prsa, po ukusu ILI pileće belo meso iz supe

Brokoli
foto: Shutterstock

Priprema:

Brokoli i karfiol podelite na cvetiće i skuvajte u slanoj vodi. Zatim ih ocedite i ispasirajte u fini pire. Crni luk i praziluk sitno iseckajte i propržite na malo ulja. Dodajte beli luk, začine po želji, seckani peršun i umućeno jedno jaje i jedno belance, pa sjedinitw smesu. Kašikom vadite pomalo pripremljene mase i pravite krokete. Ređajte ih na pleh preko papira za pečenje, sve prelijte ili poprskajte s malo ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Poslužite ih uz salatu ili kao prilog.

Nutritivna vrednost po porciji, oko: 215 kCal, 6,2 g B, 11,2 g M, 22,2 g UH (visok procenat biljnih vlakana)

Pica od tikvica s paprikama

Dovoljno za 4 porcije

Potrebno je

2 tikvice srednje veličine 1 crni luk 1/2 praziluka 1 jaje 1 šolja ječmenog brašna 1 ravna kašičica soli 1/2 kašičice praška za pecivo malo vode 1 crvena paprika 1 žuta paprika čeri paradajz ulje masline

tikvice
foto: Profimedia

Priprema

Tikvice oljuštite i narendajte, malo posolite i ostavite da odstoje desetak minuta. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk i praziluk, i sve propržite na malo ulja. Sjedinite brašno, so, prašak za pecivo, dodajte jedno jaje, oceđene tikvice i proprženi luk, sve izmešajte i sipajte malo mlake vode koliko je potrebno da se dobije nešto gušća smesa nego za palačnike. Kalup za pečenje poprskajte uljem, a potom sipajte smesu sa tikvicama i lepo je poravnajte. U svaki mafin stavite maslinu. Stavite u prethodno zafrejanu rernu na 200°C da se peče 15-20 minuta. Zatim izvadite pleh, i preko kore stavite seckane paprike i čeri paradajz presečen napola. Poprskajte opet sve sa malo ulja i vratite u rernu da se peče još 10 minuta.

Ivana Đurović, dijetetičar
Ivana Đurović, dijetetičarfoto: Privatna Arhiva

Predlog plus: Samo ispečenu koru od tikvica i brašna možete da poslužite uz pileća prsa ili šunku, uz malo mladog sira.

Nutritivna vrednost po porciji, oko: 335 kCal, 7,8 g B, 13 g M, 46 g UH (visok procenat biljnih vlakana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track