3 ANTIDEPRESIVA U ČAŠI: Da nedelja pred nama bude puna energije i dobrog raspoloženja
Foto: Shutterstock

SMUĆKAJ SVOJU DOZU ZDRAVLJA

3 ANTIDEPRESIVA U ČAŠI: Da nedelja pred nama bude puna energije i dobrog raspoloženja

Ishrana -

Kada lista obaveza postane duga a tek je početak radne nedelje, potrebno je na prirodne načine pomoći organizmu da se oseća lakše i da stres ne utiče toliko na raspoloženje, koncentraciju i svakodnevicu.

Ponedeljak i uopšte početak radne nedelje većini je veoma stresan. Lista svih obaveza za koje znamo da nas očekuju, deca, posao, sastanaci, nabavka, izazivaju u nama osećaj uznemirenosti i stresa.

S druge strane, skraćivanje dana i postepeni ulazak u hladnije i tmurnije vreme, samo dodatno pogoduje produbljivanju ovog osećaja.

Srećom, postoje neke male strvari koje možemo uraditi za sebe i svoje zdravlje, koje ne zahtevaju puno resursa i vremena a pomažu. Prenosimo vam recepte za tri eliksira u čaši koja će vam pomoći da umanjite osećaj anksioznosti i popravite raspoloženje.

Zeleno povrće i voće sadrži vitamine i daje snagu
Zeleno povrće i voće sadrži vitamine i daje snagufoto: Shutterstock

Krastavac, celer, peršun - zeleniši koji daju snagu

Potrebno je: 1/2 većeg krastavca, veća šargarepa, 2 stabljike celera, 1/3 šolje peršuna, 1/2 jabuke, 1/2 zamrznute banane, kašika semenki bundeve, kašika lanenog semena, kašika spiruline, šolja nezaslađenog bademovog mleka.

Po želji možete dodati kockice leda, u sezoni i 1/2-1 šolja dinje, ananasa ili bobičastog voća, 1-2 kašike kakaoa.

Priprema

Mutite sve sastojke u blenderu dok ne dobijete ravnomernu masu. Dodajte još bademovog mleka ako želite ređi smuti.

Oni koji žele da smršaju trebalo bi takođe da kombinuju kurkumu i crni biber
Oni koji žele da smršaju trebalo bi takođe da kombinuju kurkumu i crni biberfoto: Profimedia

Napitak za bolje raspoloženje

Potrebno je: 1/2 kašičice kurkume, 1/4 kašičice crnog mlevenog bibera, 1 dcl mlake vode

Priprema

Pomešajte kurkumu sa biberom, pa onda dva puta dnevno, ujutru i uveče, popijte s malo vode. Možete ih zajedno dodavati u salate, napitke i druga jela.

SAVET PLUS: Oni koji žele da smršaju trebalo bi takođe da kombinuju kurkumu i crni biber. Prvi začin veoma je hranljiv i zdrav, a drugi sadrži supstancu piperin koja ubrzava metabolizam i pospešuje sagorevanje kalorija.

Jednostavno se pravi a ima mnogobrojne pozitivne učinke
Jednostavno se pravi a ima mnogobrojne pozitivne učinkefoto: Profimedia

Đumbir, šargarepa i limenta - dobitna kombinacija

Potrebno je: 2 kašičice naseckanog, prethodno oljuštenog đumbira, 250 ml svežeg soka šargarepe, 125 ml svežeg soka limete, 80 ml vode.

Priprema: U mali lonac, na srednje jaku vatru, stavite đumbir i vodu. Pričekajte da proključa i mešajte dok ne provri. Kada provri, sklonite sa vatre i ostavite 10 minuta. Dobijenu tečnost procedite u posudu i sačekajte da se ohladi. U ohlađeni sirup, dodajte sok od šargapere i limete koje ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili cediljke za voće. Dobro promešajte i čuvajte u frižideru. Poslužite s ledom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track