Ako se trudite da jedete zdravije obroke, čestitamo - ali šta grickate? Odabirom previše obrađenih i slatkih grickalica, 1 od 4 nas možda poništava sve prednosti zdrave ishrane, prema novoj studiji.

- S obzirom da 95% nas gricka i da skoro četvrtina naših kalorija dolazi od grickalica, zamena nezdravih grickalica kao što su kolačići i čips zdravim grickalicama poput voća i orašastih plodova je zaista jednostavan način da poboljšate svoje zdravlje - rekla je Sarah Berri, istraživač na King's College London, penosi CNN.

Više od 90% odraslih u Sjedinjenim Državama navodi da jedu jednu ili više grickalica svakog dana. U Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je sprovedena studija, oko 47% učesnika jelo je dve grickalice dnevno, a 29% ljudi je grickalo čak i češće.

Preko 25% učesnika studije je izjavilo da jedu zdrave glavne obroke i grickaju visoko prerađenu hranu i slatke poslastice koje mogu povećati glad, pokazalo je istraživanje.

- Trebalo bi da razmišljamo o hrani kojom smo okruženi, i da se ne izlažemo nezdravim namirnicama u nadi da ćemo se ipak zdarvo hraniti - rekao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivu i medicinu i ishranu i predsednik i osnivač neprofitne inicijative True Health Initiative.

Dr Kac objavio je istraživanje o tome kako koristiti hranu kao preventivni lek.

stockphotomixofsnackspretzelscrackerschipsnutspopcornandnachos755901340.jpg
Shutterstock 

Loš izbor grickalica i vreme užine povezano s metaboličkoim bolestima

Studija objavljena u European Journal of Nutrition, analizirala je navike grickanja 854 osobe koje su učestvovale u studiji Zoe Predict u saradnji između Univerziteta Tufts i Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu i istraživači ishrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Švedskoj.

Loš izbor grickalica je povezan sa višim BMI (indeksom telesne mase) i višom masom visceralne masti koji su povezani sa metaboličkim bolestima kao što su moždani udar, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, navodi se u izjavi studije.

Takođe je važno kada grickate. Užina posle 21 čas povezana je sa knzumiranjem hrane bogate kalorijama, sa visokim sadržajem masti i šećera, pokazalo je istraživanje. Ljudi koji su grickali kasno imali su lošije krvne markere koji bi mogli dovesti do hronične bolesti od onih koji su grickali ranije tokom dana.

orasasti-plodovi-profimedia0012796592.jpg
Profimedia 

Orasi, sveže i sušeno voće, humus - DA

Učesnici koji su često jeli orašaste plodove, sveže voće i druge visokokvalitetne grickalice imali su veću verovatnoću da imaju zdravu težinu u poređenju sa onima koji ne grickaju ili su birali nezdravu hranu.

- Moja praksa decenijama je bila da putujem sa adekvatnom, zdravom hranom koju volim – pa ako ogladnim u putu ili u kancelariji, sam biram zdarvije opcije za grickanje - rekao je Kac i dodao:

Na vreme pripremite zdravu, hranljivu grickalicu kao što su orasi, sveže voće, sušeno voće, humus i slično - i ponesite ih sa sobom kako bi namirnice koje jedete u pokretu bile uvek pod vašom kontrolom i na dohvat ruke - zaključio je on.

(kurir.rs/edition.cnn.com)