STUDIJA DOKAZALA: Badem je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma
Foto: Thinkstock

zdrava hrana

STUDIJA DOKAZALA: Badem je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma

Ishrana -

Gubljene kilograma može da bude efikasno ako u ishrani ugljene hidrate zamenite bademima, nalazi su nove studije.

U studiji, sprovedenoj na Univerzitetu Južne Australije, 106 osoba starosti od 25 do 65 godina sa viškom kilograma koristilo je tromesečnu dijetu koja je smanjila njihov energetski/kalorični unos za 30%, nakon čega je sledio šestomesečni režim održavanja telesne težine.

Za užinu, 63 ispitanika je konzumiralo 30 do 50 grama neslanih badema sa ljuskom, dok je 72 ispitanika jelo grickalice bogate ugljenim hidratima kao što su čokoladice od voćnih žitarica pečene u rerni i pirinčane krekere.

Poboljšanje koncentracije i smanjenje pritiska

Rezultati studije, objavljene u časopisu „Gojaznost“ su pokazali da su i jedni i drugi na kraju prve faze izgubili isti procenat telesne težine (9,3%), kao i da su dobili istu količinu mase.

Do kraja druge faze, obe grupe su pokazale kardiometabolička poboljšanja nivoa glukoze, insulina, krvnog pritiska, ukupnog holesterola, LDL holesterola, lipoprotein veoma niske gustine i triglicerida, uz povećanje HDL holesterola. Osim toga, kod grupe koja je grickala bademe primećeno je i poboljšanje u koncentraciji subfrakcije lipoproteina.

Orašasti plodovi takođe čine ključnu komponentu svake ishrane koja štiti zdravlje srca
Orašasti plodovi takođe čine ključnu komponentu svake ishrane koja štiti zdravlje srcafoto: Shutterstock

Bademi pomažu u smanjenju holesterola

Iako su orašasti plodovi bogati mastima, oni takođe sadrže proteine, bogati su vlaknima, vitaminima i mineralima pa se visoko rangiraju na listi hrane koju prepručuje Američki nacionalni institut za zdravlje.

Orašasti plodovi takođe čine ključnu komponentu svake ishrane koja štiti zdravlje srca, kao što su Mediteranska dijeta, DASH dijeta i Portfolio dijeta.

„Iako postoje neke sličnosti sa svim orašastim plodovima koji sadrže vlakna, lignane i L-arginin koji su kardioprotektivni, bademi imaju više vitamina E, a manje kalorija i zasićenih masti nego drugi orašasti plodovi“, objašnjava je Mišel Rutenštajn, kardiološki nutricionista.

(Izvor: Medical News Today/ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track