VODIČ ZA ISHRANU NAKON INFARKTA: Nutricionista Jovana Živić otkriva šta je dobro, a šta nikako ne bi smeli da jedete
Foto: Privatna Arhiva

ČUVAJTE SRCE DA DUŽE TRAJE

VODIČ ZA ISHRANU NAKON INFARKTA: Nutricionista Jovana Živić otkriva šta je dobro, a šta nikako ne bi smeli da jedete

Ishrana -

Za pacijente nakon infarkta ključno je da se zdravo hrane, kaže Jovana Živić, nutricionista - dijetetičar i otkriva za naš portal šta je dobro, a šta nikako ne bi smeli da jedu ljudi koji su imali srčani udar.

- Dijeta za prevenciju srčanog udara, kao i ona koja se preporučuje nakon infarkta, uključuje konzumiranje mnogo voća i povrća, nemasnih proteina, integralnih žitarica i hrane s niskim sadržajem soli. Neki ljudi koji se oporavljaju od infarkta mogu imati i druga zdravstvena stanja koja zahtevaju promene u ishrani, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak. Pošto su ovi uslovi možda i doprineli infarktu, važno je i da se i s njima ozbiljno pozabavite- savetuje Jovana Živić.

Koja je najbolja hrana za vaše srce?

* Usvojite ishranu bogatu nemasnim proteinima, šarenim povrćem, voćem, orasima, pasuljem i semenkama. Ovo će osigurati da konzumirate dovoljno hranljivih materija da održite svoje telo zdravim.

* Uključite više biljaka u svoju dnevnu ishranu. Fokusirajte se na povrće, voće, pasulj, orašaste plodove i semenke za sadržaj vitamina, minerala i vlakana.

* Birajte zdravije masti kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, orasi i avokado. Izbegavajte prženu hranu i životinjske masti.

Seckanje, Povrće
foto: Shutterstock

* Uključite cela zrna. Zamenite beli hleb i testeninu za integralni pirinač i izaberite smeđi pirinač umesto belog. Jedite sočivo više puta nedeljno.

* Usredsredite se na nemasno meso i izbacite prerađeno meso kao što su kobasice i delikatesno meso. Uživajte u piletini bez kože.

* Konzervirana hrana i dalje može biti dobar izvor hranljivih materija, sve dok birate sorte sa smanjenim unosom soli.

* Povećajte unos ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, pastrmka, tunjevina i sardine.

Koja je hrana najgora za vaše srce?

* Izbegavajte visoko prerađenu hranu kao što su upakovani čips, kolačići i krekeri. Ove namirnice su generalno bogate soli i malo hranljivih materija.

* Oduprite se želji za dodavanjem soli u hranu. Previše natrijuma može podstaći nakupljanje tečnosti oko pluća, povećati krvni pritisak i dovesti do stresa na srce, tako da sa dodavanjem soli oprezno.

* Ograničite unos punomasnih mlečnih proizvoda kako biste izbegli prekomernu potrošnju zasićenih masti. Izaberite jogurte, mleko i sireve sa umerenim procentom masti.

* Izbegavajte hranu i piće sa viškom šećera, poput gaziranih pića, slatkiša i peciva.

* Neki ljudi doživljavaju poteškoće pri gutanju ili disfagiju nakon infarkta, a kod problema sa gutanjem kao privremeno rešenje preporučuje se pasirana hrana, supe, čorbice ili smutiji. U smutije radi nutritivne punoće i broja kalorija je moguće dodati protein u prahu, zdrave zaslađivače, orašaste plodove ili namaze (popit kikiriki putera i druge zdrave putere). Ukoliko nemate problema s dijabetesom možete dodati i sušeno voće poput urmi i slično.

RECEPTI

Ovsena kaša sa jabukom i cimetom

Zagrejati 200 ml mleka, dodati 4 kašike ovsenih pahuljica (oko 40 g) i kašičicu mlevenog lana. Kada provri skinuti sa vatre. Dodati 1 iseckanu ili izrendanu jabuku, kašičicu kikiriki putera, ravnu supenu kašiku suvog grožđa i malo cimeta i sve pomešati.

ovsena kaša
foto: Shutterstock

Potaž od bundeve

U vodi skuvati 200 g bundeve i 1 šargarepu (sve prethodno iseckano). Kad povrće omekša, izvaditi ga i izmiksati štapnim mikserom, dodajući vodu u kojoj se kuvalo do željene gustine. Dodati so, biber i kurkumu. Na kraju sipati 50 g grčkog jogurta i promešati.

Potaz od bundeve
foto: Profimedia

Krompir čorba

Iseći 100 g krompira na kockice, a 150 g šargarepe na kolutove. 1 glavicu crnog luka naseckati, pa pržiti na malo ulja dok ne omekša. Zatim dodati juneće meso iseckano na kockice (100 g), krompir i šargarepu. Naliti vode da ogrezne i na umerenoj temperaturi kuvati dok ne proključa, uz mešanje. Zatim smanjiti temperaturu i malo otklopiti. Pred kraj dodati začine po ukusu, šolju kuvanog paradajza i kuvati još 10 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track