DA LI SU ZDRAVIJE ŽUTE ILI ZELENE BANANE? Doktor otkriva šta je prava istina
Mnogi od nas najčešće ostavljaju banane nakon kupovine da odstoje nekoliko dana van frižidera kako bi sazrele i postale mekanije. Jer zrelo voće je svakako malo ukusnije i privlačnije za jelo. Ali sve su prilike da ne radimo dobro, tvrdi dr Majkl Mozli, specijalista za dijete a prenosi The Sun i otkriva zašto su zelene banane bolje od žutih.
- Zelene banane su bolji izbor jer u sebi sadrže rezistentni skrob koji se ne razlaže lako u crevima, već deluje više kao što deluju dijetna vlakna. Rezistentni skrob ne izaziva tako veliki skok šećera u krvi, jer ga organizam sporije apsorbuje - kaže doktor Mozli za Mail Online, i dodaje:
- Hrana koja sadrži rezistentni skrob takođe hrani dobre bakterije u vašim crevima i time donosi mnoge dobrobiti.
Dr Mosli je naveo novo istraživanje koje pokazuje da otporni skrob koji se nalazi u zelenim bananama i drugim namirnicama može pomoći vašoj jetri, kao i crevima.
Kukuruzni skrob smanjuje masnoće u jetri
Istraživači iz Šeste narodne bolnice Šangaj u Kini ispitivali su 200 ljudi sa nealkoholnom masnom bolešću jetre. Dr Mosli je primetio:
- Jedan od tri Britanca ima rane znake ovog stanja, koje je povezano sa povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara i oštećenja jetre.
Pacijenti u studiji koristili su otporni kukuruzni skrob dva puta dnevno tokom četiri meseca. Nalazi su pokazali da imaju 40 odsto manje masti u jetri, u poređenju sa onima koji uopšte nisu konzumirali skrobni prah.
- Učesnici koji su svakodnevno jeli prah takođe su imali smanjene nivoe enzima jetre i inflamatornih faktora povezanih sa bolešću - dodao je dr Mosli.
Jedite mahunarke, zob ili zelene banane
Međutim, ako želite da iskoristite prednosti otpornog skroba, nema potrebe da pribegavate jedenju kukuruznog praha.
- Dobra vest je da lako možete povećati potrošnju otpornog skroba jedući zob, mahunarke i zelene banane - napisao je dr Mosli.
Još jedan dobar izvor otpornog skroba jetestenina - ali ne i sveže kuvana testenina.
Naime, dr Mosli je rekao da kuvanje, hlađenje i podgrevanje pirinča, testenine ili krompira mogu pretvoriti karbonske namirnice u skrob pogodan za creva i jetru.
Takođe, puštanje ugljenih hidrata da se ohlade pre nego što ih pojedete može pomoći u gubitku težine.
(kurrir.rs/thesun.co.uk)
Treći krajnik, čest uzročnik problema s disanjem: 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju