LOŠ ZADAH MOŽETE REŠITI OVIM NAPITKOM: Istraživanje potvrdilo da samo jedna kašika neutrališe miris BELOG LUKA
Foto: profimedia

DOBRO JE ZNATI

LOŠ ZADAH MOŽETE REŠITI OVIM NAPITKOM: Istraživanje potvrdilo da samo jedna kašika neutrališe miris BELOG LUKA

Ishrana -

Nakon izdašne porcije hleba sa belim lukom, možda ćete odlučiti da pokrijete usta kada razgovarate sa drugima ili čak posegnete za četkicom za zube - ali možda postoji rešenje koje je popularna namirnica koja se trenutno nalazi u vašem frižideru - grčki jogurt.

Istraživanja sugerišu da uzimanje kašike jogurta može u potpunosti sprečiti dah od belog luka, prema studiji objavljenoj u časopisu 'Molecules'.

Naučnici sa Državnog univerziteta Ohajo otkrili su da konzumiranje jogurta može pomoći da se oslobodite mirisa belog luka iz daha.

Prema nalazima, proteini koji se nalaze u običnom jogurtu od punomasnog mleka su u stanju da neutrališu jedinjenja na bazi sumpora koja izazivaju neprijatan miris, prenosi Mirror.

Tim naučnika stavio je jednake količine sirovog belog luka u staklene boce pre dodavanja različitih jogurta u njih. Otkrili su da je jogurt 99 odsto efikasan u smanjenju jedinjenja belog luka, konkretno, jogurt sa visokim nivoom proteina i jogurt sa visokim sadržajem masti.

- Visoki proteini su trenutno veoma vruća stvar. Ljudi uglavnom žele da jedu više proteina, što može indirektno pomoći kod mirisa belog luka, kao i da se osećate sito duže - kaže Dr Sheril Barringer, autor studije.

Zanimljivo je da je tim otkrio da je prženi beli luk takođe testiran, ali se pokazalo da nema isti efekat zato što je prženje značajno smanjilo koncentraciju većine jedinjenja koja izazivaju miris. Sa nalazima ovog eksperimenta, potencijalno bi mogli biti formulisani novi proizvodi za iskorenjivanje mirisa belog luka, a koristeći masti i mlečne proteine.

(kruir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track