NEMA ZDRAVIJE JESENJE POSLASTICE: Pečene DUNJE sa orasima i malteksom
Foto: Profimedia

Nutricionista predlaže

NEMA ZDRAVIJE JESENJE POSLASTICE: Pečene DUNJE sa orasima i malteksom

Ishrana -

Mnogi ljudi ne znaju šta bi tačno s dunjama pa ih izbjegavaju, ali pravi gurmani znaju da nema ukusnijeg i zdravijeg jesenjeg voća od mirisnih dunja. Možete ih iskoristiti za brojne poslastice, a Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar predlaže vam da danas spremite pečene dunje sa orasima i malteksom.

Recept za pečene dunje

Potrebno je

4 dunje, 4 male kafene kašike malteksa, 4 kafene kašike mlevenih ili seckanih oraha

Priprema

Odaberite lepe dunje podjednake veličine, ne suviše velike, da bi se ravnomerno pekle, pa ih zasecite na vrhu i pažljivo izdubite. Budite pažljivi, jer su dunje dosta tvrde, dovoljno je izvaditi središnji deo sa semenkama. Izdubljenu sredinu napunite malteksom i orasima i poređajte ih u pleh za pečenje. Sipajte i malo vode, tek toliko da pokrije dno. Stavite dunje u zagrejanu rernu na oko 180 stepeni i pecite oko 45-60 minuta u zavisnosti od toga koliko su dunje velike.

Pecite ih dovoljno dugo dok potpuno ne omekšaju, na nekih pola vremena pečenja proverite kako napreduju, i eventualno malo dodajte vodu ako je isparila i bocnute ih malo nožem. Pečene dunje poslužite uz kuglu sladoleda od vanile, ali onog bez šećera.

Nutritivne vrednosti po porciji, za četiri osobe: oko 210 kCal, oko 3,4 g B, oko 10,1 g M, oko 31,7 g UH (visok procenat dijetalnih vlakana, koja ne izazivaju oscilacije šećera u krvi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track