IVANINA KREM ČORBA OD BUNDEVE I ĐUMBIRA: Lekovita je, mirisna i ukusna, pa ko da joj odoli?
Pravi gurmani znaju da nema ukusnije jesenje čorbe od one koja se pravi od bundeve. Kad još u nju dodate i đumbir, ljutu papričicu, beli luk i korijander, dobićete zaista zdrav obrok kojem će se svi ukućani radovati, kaže Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar i otkriva kako da spremite najukusniju čorbu od bundeve.
Recept za čorbu od bundeve i đumbira
Potrebno je
* Bundeva, 800 g
* Crveni luk, manja glavica (može i praziluk srednje veličine)
* Beli luk, 2-3 čena
* Ljuta papričica crvena, 1 kom srednje veličine
* Bujon, ili voda, oko 750 ml
* Maslinovo ulje, supena kašika
* So morska, biber, suvi slani začin, kim, žalfija
* Korijander list ili peršun list
* Sok od ½ limuna
* Neutralna pavlaka, 1 supena kašika po porciji
Priprema
Bundevu operite, pa je isecite na četvrtine, očistite od semenki i zasecite nožem. Po ukusu začinite solju, biberom, žalfijom, kimom i maslinovim uljem. Bundevu stavite pleh obložen pek papirom, pa je stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 C, i ostavite je da se ispeče, oko 45-60 minuta. Pored bundeve stavite i beli luk da se ispeče.
Dok se bundeva i beli luk peku, iseckajte luk na sitno i izdinstajte ga na maslinovom ulju, dok ne omekša i postane staklast. Izvadite ispečenu bundevu i beli luk. U dinstani luk dodajte ispečeni beli luk i ½ sitno naseckane čili papričice, dok drugu polovinu sačuvajte za ukras. Dodajte unutrašnjost pečene bundeve i prodinstajte sve kratko, pa nalijte bujon ili vodu, i promešajte. Ostavite čorbicu da lagano kuva.
Kada su se svi sastojci lepo skuvali, čorbu ispasirajte u blenderu. Začinite solju, biberom i sokom od limuna.
Čorbu servirajte u činijama, ukrasite naseckanim čili paprikama, kašikom neutralne pavlake i svežim listićima korijandera.
Dovoljno za 6 porcija
Nutritivna vrednost po porciji, oko: 140 kCal, 3,9 g B, 6,9 g M, 13,2 g UH
Dunja zdravlje čuva: Prepuna je vlakana, podstiče probavu i pomaže u snižavanju holesterola