KISELO MLEKO ZDRAVLJE ČUVA: Kravlje za probavu, ovčje za kosti a kozje za JETRU
Kravlje, ovčije ili kozje kiselo mleko – ne zna se koje je bolje. Dok prvo reguliše probavu, drugo je prirodni antibiotik, a za treće se veruje da leči jetru i disajne puteve.
KRAVLJE KISELO MLEKO
U sastavu kravljeg kiselog mleka nalaze se proteini, mlečne masti i ugljeni hidrati. Energetska vrednost mu je oko 65 kalorija na 100 grama. Veliki procenat odlazi na proteine koji pružaju osećaj sitosti u stomaku. Bogato je natrijumom, kalcijumom i kalijumom, kao i vitaminima C, A, D, B1 i B12.
Odlično je za probavu
Zbog probiotskih kultura konzumacija konzumacija kravljeg kiselog mleka pogodna je za lečenje problema s varenjem i probavom. Kravlje kiselo mleko ima pozitivne efekte na poboljšanje imuniteta i jačanje celokupnog organizma. Sprečava bolesti srca i krvnih sudova, a može da pomogne u slučaju različitih kožnih oboljenja, ekcema i paradentoze. Ima sposobnost da ublaži simptome PMS-a i delotvorno je u borbi sa nesanicom. Naročito se preporučuje u ishrani starijih osoba i dece jer sprečava nastanak anemije.
RECEPT
Protiv zatvora
Potrebno je
10 listova svežeg spanaća, čaša kiselog mleka
Priprema
Listove spanaća dobro operate i stavite ga u blender, zatim dodajte kiselo mleko, izmiksajte i popijte napitak.
Najbolji rezultati dobijaju se ako se ovaj napitak konzumira ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.
OVČIJE KISELO MLEKO
Ovčije mleko bogatije je suvom materijom od kravljeg jer sadrži viši procenat masti i belančevina – zbog toga je ono mnogo podesnije za pravljenje kiselog mleka i sireva. Ovčije kiselo mleko smatra se prirodnim antibiotikom i antiseptikom. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa i lecitin, a oni doprinose formiranju zdrave kože i kostiju, ali i učestvuju u odbrani organizma od stresa. Ovo kiselo mleko ima blagotvorno dejstvo na rast kose i nogtiju i očuvanje zdravlja zuba.
RECEPT
Za izbacivanje tečnosti iz organizma
U šolju kiselog ovčijeg mleka dodajte iseckanu mirođiju, peršun i korijander. Ovaj ruski eliksir pomaže kod zadržavanja tečnosti u organizmu.
KOZIJE KISELO MLEKO
Kozije kiselo mleko manje je popularno od kravljeg i ovčijeg zbog svog specifičnog ukusa i jakog mirisa. Ipak, ono je najzdravija verzija jer je i koza životinja poznata po svom dobrom zdravlju, izdržljivosti i čistoći.
Kozje mleko je lakše svarljivo od kravljeg te je pogodno za ishranu ljudi koji pate od netolerancije na laktozu iz kravljeg mleka, budući da ovaj protein sadrži samo u tragovima.
Kozje mleko znatno je bogatije esencijalnim amino-kiselinama i proteinima nego kravlje. Odličan je izvor taurina, što ga čini sličnim majčinom mleku. Sadrži fosfolipid kolin koji pospešuje oksidaciju masti u jetri i održava koncentraciju holesterola u krvi. Zbog toga se kozije kiselo mleko preporučuje u lečenju oboljenja jetre, naročito ciroze. Rusi ga piju često jer veruju da jača imunitet i leči plućne bolesti.
RECEPT
Za detoks organizma
Potrebno je
180 ml kozjeg kiselog mleka, 1 kašika kuvane heljde, 1 kašika meda
Priprema
Promešajte kiselo mleko i heljdu i ostavite da stoji na hladnom preko noći. Ujutru promešajte, dodajte kašiku meda i pojedite umesto doručka. Posle ove kaše nemojte jesti ništa najmanje tri sata. Tretman se ponavlja 14 dana.
Koliko vlakana vam je potrebno svaki dan da bi creva bila zdrava? Gastroenterolog otkriva da smanjuju biološku starost