Pravi gurmani znaju da od bundeve svašta može da se spremi. Ovog puta Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar, otkriva vam recept za ukusan i zdrav džem od bundeve, bez trunke šećera.

Potrebno je

* 0,5 kg bundeve

* 1 kafena kašika termostabilne zamene za šećer ( stevia ili eritritol)

* 1 kafena kašika cimeta

* 1 žuti grejpfrut

* 1 crveni grejpfrut

* na vrh noža soli

* po želji đumbir, anis ...

dzem-od-bundeve-profimedia0636116988.jpg
Profimedia 

Priprema

Bundevu očistite, nasecite na kocke i kuvajte u malo vode s malo soli dok ne omekša. Kuvanu bundevu ocedite i štapnim mikserom umutite u kašu.

U to dodajte termostabilnu zamenu za šećer i cimet i ostavite da odstoji 24 sata. Drugi dan u pire dodajte sok od oba grejpfruta, pa stavite u šerpu, da se smesa kuva dok ne postane gusta.

Vruć džem sipajte u toplu teglu.

Preko tegle stavite prijanjajuću foliju, a preko toga zatvarač. Teglu zatim stavite na pasterizaciju u rernu na 80 °C oko 15-20 minuta.

Nutritivna vrednost za 25 g džema, oko: 20 kCal, 0,3 g B, 0,2 g M, 2 g UH