NAPRAVITE DŽEM OD BUNDEVE: Ukusan je i mirisan, a u njemu nema NI TRUNKE ŠEĆERA
Pravi gurmani znaju da od bundeve svašta može da se spremi. Ovog puta Ivana Đurović, visoko strukovni nutricionista-dijetetičar, otkriva vam recept za ukusan i zdrav džem od bundeve, bez trunke šećera.
Potrebno je
* 0,5 kg bundeve
* 1 kafena kašika termostabilne zamene za šećer ( stevia ili eritritol)
* 1 kafena kašika cimeta
* 1 žuti grejpfrut
* 1 crveni grejpfrut
* na vrh noža soli
* po želji đumbir, anis ...
Priprema
Bundevu očistite, nasecite na kocke i kuvajte u malo vode s malo soli dok ne omekša. Kuvanu bundevu ocedite i štapnim mikserom umutite u kašu.
U to dodajte termostabilnu zamenu za šećer i cimet i ostavite da odstoji 24 sata. Drugi dan u pire dodajte sok od oba grejpfruta, pa stavite u šerpu, da se smesa kuva dok ne postane gusta.
Vruć džem sipajte u toplu teglu.
Preko tegle stavite prijanjajuću foliju, a preko toga zatvarač. Teglu zatim stavite na pasterizaciju u rernu na 80 °C oko 15-20 minuta.
Nutritivna vrednost za 25 g džema, oko: 20 kCal, 0,3 g B, 0,2 g M, 2 g UH
Da li su urme ozloglašene za sve koji imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju? Nutricionisti otklanjaju dilemu