SUŠENA I DIMLJENA RIBA PODIŽU KRVNI PRITISAK: Izbegavajte ih u širokom luku ako imate hipertenziju
Foto: Shutterstock

birajte zdravije

SUŠENA I DIMLJENA RIBA PODIŽU KRVNI PRITISAK: Izbegavajte ih u širokom luku ako imate hipertenziju

Ishrana -

Svi znamo da je riba dobra za nas, ali stručnjaci kažu da nisu sve vrste tako dobre ukoliko je potrebno da pazimo na svoj krvni pritisak. Postoje dve vrste ribe koje bi trebalo da izbegavate ukoliko imate hipertenziju, tvrde stručnjaci.

Uprkos tome što je puna proteina, esencijalnih hranljivih materija, omega-3 masnih kiselina koje su korisne za srce i mozak i smanjuju upale, stručnjaci ističu da sušena i dimljena riba zapravo može povećati vrednosti krvnog pritiska.

Telo zadržava vodu kada jedemo so

Abas Kanani, farmaceut, preporučuje ograničavanje hrane koja je bogata solima, ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska.

- Ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba da ograniče količinu dimljene i sušene ribe koju jedu zbog visokog sadržaja natrijuma. Previše soli može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Telo zadržava vodu kada jedemo so. Kada se prejedemo, dodatna voda u vašoj krvi izaziva opterećenje na zidovima krvnih sudova, podižući krvni pritisak.

sušena riba
foto: Profimedia

Dobro gledajte etikete proizvoda

Da biste vratili kontrolu nad unosom soli, Blood Pressure UK preporučuje da pogledate etikete i izbegavate hranu sa visokim sadržajem soli, koji iznosi 1,5 grama ili više na 100 grama hrane.

- Dimljena riba takođe nije ništa bolja, jer pola pakovanja često sadrži oko 1,5 grama soli, što je već četvrtina maksimalnog preporučenog unosa odrasle osobe - rekla je za Ekpress.co.uk Sheena Bhageerutti, pomoćnica nutricioniste za Konsenzusnu akciju o soli, šećeru i zdravlju. Ovo je njen savet pacijentima:

- Pokušajte da ograničite hranu sa visokim sadržajem soli gde je to moguće ili zamenite alternativama sa nižim sadržajem soli, kao što su konzervisana ili sveža riba koja ima niži sadržaj soli, dok je i dalje bogata proteinima i OMEGA-3.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track