4 NAMIRNICE KOJE TRUDNICE IZBEGAVAJU A NE BI TREBALO: Ključ je u umerenosti i prilagođavanju recepata
Foto: Profimedia

KORISNO JE ZNATI

4 NAMIRNICE KOJE TRUDNICE IZBEGAVAJU A NE BI TREBALO: Ključ je u umerenosti i prilagođavanju recepata

Ishrana -

Trudnoća je period koji često obeležavaju mučnine, posebno na početku, ali i težak izbor koje namirnice su dozvoljene a koje ne bi trebalo jesti, kako potencijalno ne bi naškodile bebi. Sve ovo su oubičajene nedoumice trudnica, ali u većini slučajeva nema razloga za brigu, tvrdi nutricionista Šarlot Stirling Rid.

Ona je za časopis The Sun objasnila da žene često padaju na mitove i nepotrebno se ograničavaju u izboru namirnica i navela koje četiri ne treba da izbacite iz ishrane dok ste u drugom stanju jer su bezbedne ako se pravilno konzumiraju.

Kafa

Ako pratite bezbedne smernice za unos kofeina do 200 miligrama dnevno, nema razloga da odustanete od jutarnje kafe.

- Važno je znati svoj dnevni limit jer redovno konzumiranje previše kofeina može povećati rizik od komplikacija pri porođaju - upozorila je Stirling Rid.

Suši

Ako želite suši, slobodno ga pojedite, ali se uverite da je riba kuvana.

- Sirova riba i sirove školjke se ne preporučuju u trudnoći zbog rizika od prisustva listerije. Ovo može biti štetno za nerođenu bebu, a može i štetiti zdravlju majke - kaže nutricionista.

Trudnice imaju deset puta veće šanse da dobiju listeriozu (infekciju uzrokovanu bakterijom Listeria) nego opšta populacija, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Simptomi uključuju povraćanje i dijareju, a u retkim slučajevima mogu dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Kikiriki
foto: Profimedia

Kikiriki

Postoji mit da trudnice ne bi trebalo da jedu orašaste plodove, ali nutricionista Stirling Rid kaže da to nije slučaj.

- Preporučuje se da izbegavate kikiriki ili orašaste plodove samo ako ste sami alergični na njih - rekla je ona.

Jaja

Konačno, jaja, koja su pre nekoliko godina stekla reputaciju zabranjene hrane tokom trudnoće, zapravo su bezbedna za konzumiranje, kaže nutricionista.

- Jaja se mogu konzumirati. Sirova jaja nose mali rizik od salmonele, koja može da izazove da se trudnica razboli usled trovanja hranom, ali uglavnom nisu problematična hrana - zaključila je ona.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track