MUČI VAS ŽELUDAC: Ovih 9 namirnica će vam sigurno pomoći
Foto: Shutterstock

hrana kao lek

MUČI VAS ŽELUDAC: Ovih 9 namirnica će vam sigurno pomoći

Ishrana -

Osim vrsta namirnica, veoma je važna učestalost unosa hrane, a ljudi koji imaju problem sa želucem često izbegavaju hranu jer ne znaju kako će im “leći”. Međutim, prema savetima stručnjaka, izbegavanje hrane može samo da pogorša problem sa želucem, stvarajući konstipaciju, dijareju ili nadutost želuca i creva.

Ako imate probleme sa želucem, lekari preporučuju male ali česte obroke odabrane hrane. Banana, pirinač, jabuke i tost su odavno poznati kao siguran lek za želudačne tegobe u slučaju dijareje, jer su blage i lako svarljive namirnice, a i siguran su način da unesete bar neke hranjive sastojke u svoj organizam dok se ne sredi problem sa probavom. Teško je generalizovati šta tačno treba da jedete jer to zavisi od problema koji imate. Zato je veoma korisno da uradite analize i otkrijete koju hranu tolerišete, a koju bi trebalo da izbegavate.

Namirnice koje mogu da pomognu sa želudačnim problemima

1. Kefir: Ovaj fermentisani mlečni napitak je bogat probioticima koji mogu da pomognu u uspostavljanju ravnoteže crevnog mikrobioma. Takođe se pokazalo da kefir potpomaže zdravlje imunog sistema i suzbija virusne infekcije.

2. Šargarepa: Kuvana šargarepa odličan je način za poboljšanje hranjivosti i ukusa kada je vaš jelovnik ograničen. Kuvanje povrća poput šargarepe ili spanaća čini ga lakšim za probavu, a odličan je dodatan i kajgani, ali i domaćim supama.

3. Pirinač: Budući da ima malo vlakana, beli pirinač je lako svarljiv, a sadržaj skroba može da pomogne sa dijarejom.

pirinač
foto: Profimedia

4. Piletina: Čak i kada se osećate loše, dobro je uneti u organizam bar malo proteina, pa bi najbolji izbor bila piletina ili riba, koje se lakše vare, ali i jednostavno pripremaju za razliku od crvenog mesa.

5. Banane: Banane su odlične ako imate problema sa želucem, jer se lako vare i nisu iritantne za želudac i gornji deo probavnog trakta. Voće bogato vlaknima, kakve su banane, ne samo da pomažu pri oporavku od dijareje, već visok nivo vitamina B6 takođe smanjuje nadutost uzrokovanu zadržavanjem tečnosti u organizmu, a magnezijum pomaže pri opuštanju mišića.

Banane
foto: profimedia

6. Jaja: Izvori proteina sa visokim sadržajem masti kao što su prerađeno ili crveno meso i pržena hrana mogu izazvati refluks – posebno ako konzumirate velike količine ovakve hrane kasno uveče. Jaja su alternativa koja se lakše vari, a predstavljaju i jednostavan način da zadovoljite svoje potrebe za proteinima, bez mogućnosti prejedanja.

7. Paradajz: Prebiotička hrana poput voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, mogu da pomognu dobrim crevnim bakterijama u vašem gastrointestinalnom traktu. Stimulisanjem te „mikrobiote“, prebiotici jačaju imunitet creva i sprečavaju upale, dijareju i druge gastrointestinalne probleme. Tako da je najbolje da u kući uvek imate dovoljno paradajza, cikorije, luka i špargle.

8. Voda: Stomačni problem su neretko uzrokovani zatvorom, a čest uzrok zatvora je dehidracija organizma. Stoga konzumiranje nezaslađenih čajeva, gazirane vode i ponekog gaziranog pića može da pomogne u rešavanju problema konstipacije. Kada je u pitanju količina vode koju svako od nas treba da unese, preporuka je 8 čaša na dnevnom nivou.

kafa, šolja Kafe, Turska Kafa, Domaća Kafa, kafić
foto: Shutterstock

9. Kafa: Ako znate da vaši problemi sa stomakom potiču od konstipacije, lekari preporučuju da ujutru popijete šoljicu kafe jer su istraživanja pokazala da kofein i antioksidansi koji se nalaze u kafi mogu da pomognu pravilnom funkcionisanju želuca i creva. Međutim, ako imate problema sa kiselinom u želucu, kafa može da izazove refluks i mučninu, pa je najbolje da je izbegavate.

Hrana koju treba izbegavati

Baš kao što neke namirnice mogu da pomocgnu kod stomačnih tegoba, postoje i određene namirnice koje mogu pogoršati stvari. Izbegavajte ove namirnice kada imate stomačne probleme:

  1. Pržena hrana
  2. Masna hrana
  3. Začinjena hrana
  4. Kisela hrana
  5. Slatka/veštački zaslađena hrana
  6. Alkohol
  7. Hrana bogata vlaknima poput kelja, pasulja i kokice.

Izvor: Good Housekeeping

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track