NIJE SVAKI ŠEĆER LOŠ: 5 voćki koje su dobre za osobe sa DIJABETESOM
Foto: Shutterstock

Dobro je znati

NIJE SVAKI ŠEĆER LOŠ: 5 voćki koje su dobre za osobe sa DIJABETESOM

Ishrana -

Osobe koje žive sa dijebetesom znaju koliko je pravilna ishrana važna u kontrolisanju ove bolesti. Međutim, zbog loše informisanosti poneki oboleli od dijabetesa misle da ne smeju da konzumiraju voće jer je većina bogata ugljenim hidratima i prirodnim šećerima. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da osobe s dijabetesom mogu redno da uživaju ​​u voću i da to čak može da im pomogne u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Dok većina ljudi s dijabetesom može da jede bilo koje sveže voće, postoji nekoliko vrsta voćki koje se ističu svojim impresivnim nutritivnim sastavom i uticajem na šećer u krvi.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, jedno je od najhranjivijih vrsta voća. Ne samo da je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i jedinjenjima sa protivupalnim dejstvima, već su istraživanja povezala konzumaciju bobičastog voća s poboljšanom kontrolom glikemije. Bobičasto voće ima pozitivan uticaj na dijabetes zato što je bogato vlaknima, koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku. Dodavanje bobičastog voća u ishranu može da pomogne čak i u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa, ali i kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i određenih vrsta kancera.

Jagoda, Malina, Borovnica, Bobičasto Voće
foto: Profimedia

2. Avokado

Avokado je jedinstveno voće jer ima malo ugljenih hidrata, a puno masti. Pola avokada sadrži samo 8,5 grama ugljenih hidrata i skoro 30 grama zdravih masti, što ovo voće čini pametnim izborom za one koji su na ishrani s niskim unosom ugljenih hidrata. Avokado je posebno bogat nezasićenim mastima, za koje se pokazalo da su korisne za osobe s dijabetesom.

3. Citrusno voće

Agrumi, poput pomorandži i grejpfruta, dobar su izbor za osobe sa dijabetesom. Ne samo da ovo voće ima nizak glikemijski indeks, nego je i prepuno hranjivih sastojaka koji mogu da pomognu u smanjenju upala i da podrže zdravu kontrolu glikemije. Glikemijski indeks pomorandže je 43, što se smatra niskim i znači da one imaju manji uticaj na šećer u krvi u poređenju sa voćem sa visokim glikemijskim ideksom, poput lubenice.

4. Jabuke

Jabuke su još jedno voće s niskim glikemijskim indeksom koje su bogate hranjivim sastojcima važnim za kontrolu dijabetesa. Jabuka srednje veličine sadrži oko 5 grama vlakana, uključujući rastvoriva vlakna, koja usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Odabir hrane bogate rastvorivim vlaknima može da pomogne u održavanju zdravog nivoa šećera i lipida u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom tipa 2.

Nar
foto: Shutterstock

5. Nar

Konzumacija nara povezuje se s brojnim zdravstvenim benefitima, uključujući smanjenje krvnog pritiska, šećera u krvi i nivoa holesterola, ali i sa poboljšanjem insulinske rezistencije. Nar i sok od nara odličan su izvor bioaktivnih jedinjenja kao što su elagitanini, antocijanini i organske kiseline, koji mogu da pomognu u smanjenju upale i zaštitite od oštećenja ćelija.

Izvor: Yahoo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track