EVO KAKO HLOROFIL POMAŽE JETRI U ELIMINACIJI OTROVA IZ TELA: A ima ga u kupusu, spanaću, brokoliju, boraniji, krastavcu, grašku...
Foto: Profimedia

Saveti zlata vredni

EVO KAKO HLOROFIL POMAŽE JETRI U ELIMINACIJI OTROVA IZ TELA: A ima ga u kupusu, spanaću, brokoliju, boraniji, krastavcu, grašku...

Ishrana -

Nesumnjivo ste čuli za hlorofil i verovatno znate da biljke ne bi mogle da funkcionišu bez njega. Ipak, da li ste znali kako hlorofil može biti koristan i za ljude?

Kao što smo još iz biologije učili, hlorofil je vrsta biljnog pigmenta koji je odgovoran za apsorpciju svetlosti u procesu fotosinteze, kojom se stvara energija. Osim održavanja biljnog života, ispostavilo se da je hlorofil povezan sa mogućnostima prirodne prevencije raka, da može da štiti DNK od oštećenja izazvanih toksičnim plesnima kao što je aflatoksin, i može da pomogne u procesu mršavljenja.

Hlorofil se nalazi u svim zelenim biljkama, uključujući lisnato i drugo povrće koje obično jedemo, a ima ga i u nekim vrstama algi ili bakterija.

Biljke i alge koriste hlorofil za „hvatanje“ sunčeve svetlosti koja je potrebna za fotosintezu, zbog čega se hlorofil smatra „helatom“.

U prirodi postoje dva glavna oblika hlorofila: hlorofil-a i hlorofil-b. Postoji mala razlika između ta dva tipa, u suštini svaki apsorbuje sunčevu svetlost na različitim talasnim dužinama.

U biljkama koje sadrže hlorofil, postoji odnos 3:1 hlorofila-a (plavkasto-crna čvrsta supstanca) i hlorofila-b (tamnozelena čvrsta supstanca), a oba „rade" zajedno i vidljivi su kao tamnozeleni pigment.

Dok je hlorofil potpuno prirodan, slična polusintetička smeša koja se zove hlorofilin se pravi u laboratorijama i koristi se u suplementima. Takvi suplementi postoje više od 50 godina i obično se koriste za lečenje rana na koži i kod problema sa varenjem.

Veruje se da suplementi hlorofilina pomažu u neutralizaciji oksidanata, što znači da efikasno smanjuju oksidativna oštećenja izazvana faktorima kao što su loša ishrana, hemijski kancerogene materije, izlaganje UV svetlu i zračenje.

Hlorofil i detoksikacija jetre

Hlorofil može da zaštiti zdrave ćelije i telesno tkivo tako što povećava enzime druge faze biotransformacije. Oni su važni jer jačaju zdravlje jetre a stoga i prirodnu eliminaciju potencijalno štetnih toksina iz tela.

Neke rane studije koje su uključivale životinje, pokazuju da hlorofilin može smanjiti rizik od oštećenja jetre izazvanih aflatoksinom ili od raka jetre povećanjem aktivnosti ovih enzima.

grašak
foto: Shutterstock

Aflatoksin-B1 (AFB1) je povezan sa povećanim rizikom od raka jetre jer se metaboliše u kancerogen koji izaziva ćelijske mutacije. U studijama na životinjama, suplementacija sa hlorofilinom uz istovremeno konzumiranje velikih količina dijetetskog AFB1 značajno je smanjila količinu oštećenja DNK.

To je posebno važno za ljude koji konzumiraju velike količine žitarica ili mahunarki, kao što su oni koji žive u nerazvijenim zemljama.

U Kini, placebom kontrolisano ispitivanje koje je uključivalo 180 odraslih osoba sa visokim rizikom od hepatocelularnog karcinoma (kancer koji zahvata hepatocite, posebne ćelije jetre) i hronične infekcije hepatitisom B, dato je učesnicima – ili 100 miligrama hlorofilina ili placebo, pre obroka tri puta dnevno. Nakon 16 nedelja uzimanja hlorofilina, nivoi AFB1 su pali u proseku za 55 procenata više kod onih koji su uzimali hlorofilin u poređenju sa onima koji su uzimali placebo, što sugeriše da hlorofil podržava zdravlje jetre na koristan i bezbedan način.

Lakše zarastanje rana

Smatra se da hlorofilin usporava brzinu reprodukcije štetnih bakterija, što ga čini korisnim za zarastanje rana i sprečavanje infekcija. Još od 1940-ih, hlorfilin se dodaje određenim mastima koje se koriste za zarastanje upornih otvorenih rana kod ljudi, kao što su vaskularni čir i dekubitusi.

Utvrđeno je da pomaže u smanjenju upale uzrokovane povredama ili ranama, podstiče zarastanje i čak kontroliše mirise uzrokovane akumulacijom bakterija.

Hlorofil, varenje i kontrola težine

Još jedan način na koji hlorofil poboljšava detoksikaciju je ubrzavanje eliminacije štetnih materija, balansiranje nivoa tečnosti i smanjenje slučajeva zastoja u probavi, odnosno zatvora. Pored toga, preliminarna istraživanja pokazuju da hlorofil podržava metabolizam i povećava verovatnoću uspeha u naporima za smanjenje telesne težine.

Studija iz 2014. koju je sprovelo Odeljenje za eksperimentalnu medicinu na Univerzitetu Lund u Švedskoj otkrilo je da suplementi hlorofila uzimani zajedno sa obrokom bogatim ugljenim hidratima smanjuju osećaj gladi, povećavaju nivoe holecistokinina i pomažu u sprečavanju hipoglikemije kod žena sa prekomernom težinom.

Dok su dosadašnje studije uglavnom razmatrale efekte hlorofila na gubitak težine koji uzimaju glodari, rezultati sugerišu da bi on mogao pomoći prirodnom suzbijanju unosa hrane i sprečiti povećanje telesne težine i kod ljudi.

Mala studija koju je sproveo Univerzitet u Lundu analizirala je 20 gojaznih žena koje su jele obroke u tri različite prilike. Obroci su se sastojali od švedskog doručka bogatog ugljenim hidratima, uzetog sa dodatkom hlorofila ili bez njega.

Obroci sa hlorofilom pomogli su u suzbijanju osećaja gladi i povećanom lučenju hormona sitosti nakon unosa hrane, sprečavajući kompenzacionu ishranu kasnije u toku dana, za koju bismo očekivali da će vremenom pomoći u gubitku težine i kontroli apetita.

Zaštita kože

Postoje neki dokazi da hlorofil poboljšava zdravlje kože zbog svojih antivirusnih svojstava, omogućavajući da se spreči razvoj herpesa u ustima ili u genitalnom području uzrokovanih virusom herpes simplex. Neke studije su otkrile da, kada se na kožu nanese mast ili krema koja sadrži hlorofil, to pomaže u smanjenju broja čireva koje se pojavljuju i ubrzava vreme zarastanja, što ga čini prirodnim tretmanom za herpes.

kupus, raso, kiseli kupus
foto: Shutterstock

Utvrđeno je i da ubrizgavanje hlorofila direktno u kožu ili nanošenje putem losiona pomaže u smanjenju ponovnog pojavljivanja kancerogenih ćelija kod ljudi sa karcinomom bazalnih ćelija, veoma čestim tipom raka kože.

Zbog svega navedenog, ne izbegavajte kupus, spanać, brokoli, boraniju, krastavac, grašak, šparglu…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track