3 ZDRAVA DORUČKA ZA OSOBE SA DIJABETESOM: Spremaju se za tili čas, a ukus im je fantastičan
Foto: Shutterstock

nutricionista predlaže

3 ZDRAVA DORUČKA ZA OSOBE SA DIJABETESOM: Spremaju se za tili čas, a ukus im je fantastičan

Ishrana -

Zdrava, izbalansirana ishrana je moćan alat za upravljanje dijabetesom. Može da pomogne da držite nivo šećera pod kontrolom i da poboljšate svoje zdravlje. Jovana Živić, nutricionista-dijetetičar predlaže 3 zdrava doručka pogodna za osobe sa dijabetosom koji se brzo spremaju, a ukus im je fantastičan.

Čia puding

Potrebno je

2 kašike čia semenki, ½ šolje mleka po želji (radi lepšeg ukusa može i biljno mleko, ali je biljno mleko slađe od običnog), ½ čaše grčkog jogurta, 100 g svežih malina ili voćnog miksa, šaka seckanih badema, po potrebi zaslađivač, cimet i kakao prah

Priprema

U čaši mleka potopiti čia semenke. Promešati i ostaviti da nabubre tokom noći. Ujutru izvaditi čašu i pripremiti ostatak pudinga tako što ćete u smesu dodati cimet, kakao i zaslađivač po potrebi. Sve dobro izmešati, preliti grčkim jogurtom, a preko jogurta staviti maline i sitno seckane bademe.

NAPOMENA: Pošto čia semenke treba da nabubre tokom noći, puding treba napraviti veče pre i ostaviti da odstoji u frižideru. A zatim ujutru dodati ostale sastojke.

Omlet tortilja sa sitnim sirom

Potrebno je

2 jajeta, maslinovo ulje, 1 tortilja, 30 g sitnog sira, 150 g čeri paradajza, list zelene salate, jedna sveža paprika

Priprema

Umutiti jaja, pa na maslinovom ulju ispržiti jednostrano kao palačinku. Dok još nije gotovo preko staviti jednu manju tortilju, malo ostaviti pa okrenuti da se tortilja zagreje i izvaditi iz tiganja. Zatim odozgo naređati sitan sira, iseckan čeri paradajz, list zelene salate i iseckanu svežu papriku. Sve uviti kao palačinku, pa preseći na pola i fenomenalna omlet - tortilja je spremna.

mafini od spelte
foto: Shutterstock

Mafin od speltinog brašna

Potrebno je 200 g speltinog brašna, 150 g feta sira, 3 jajeta, 50 g maslinki, 100 g spanaća 250 ml jogurta, 1 kašičica praška za pecivo, so

Priprema

Jaja umutiti, dodati jogurt i iseckane maslinke. Dodati brašno, prašak za pecivo i so. Sir iseckati na kockice i umešati u smesu. Spanać takođe iseckati i ubaciti u smesu. Izliti u kalupe za mafine i peći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track