ZBOG ČEGA JE SOK OD KISELIH KRASTAVČIĆA TOLIKO POPULARAN? Vole ga sportisti, trudnice, aktivni ljudi...
Foto: Shutterstock

istina ili zabluda?

ZBOG ČEGA JE SOK OD KISELIH KRASTAVČIĆA TOLIKO POPULARAN? Vole ga sportisti, trudnice, aktivni ljudi...

Ishrana -

Pojedine studije pokazale su da sok od fermetisanih kiselih krastavaca može da deluje dobro kod smanjenja grčeva u nogama i iscrpljenosti pa ga piju sportisti i fizički aktivniji ljudi. Takođe, može da pomogne kod naglih skokova i padova nivoa šećera u krvi. Međutim, koliko je zapravo zdravo piti sok od fermetisanih kiselih krastavaca?

Većina standardnih kiselih krastavaca i njihovih sokova imaju visok sadržaj natrijuma i sadrže kalijum i vodu, ali im inače nedostaju hranljive materije. Sok od fermetisanih krastavaca obezbeđuje i malo kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.

Najčešće, komercijalno napravljeni sastojci soka od kiselih krastavaca uključuju vodu, morsku so i sirće, a ponekad i beli luk, biber u zrnu, bilje i/ili začine. Međutim, pravi, fermentisani kiseli krastavci se prave u rastvoru koji je veoma slan, ali ne sadrži sirće, piše RTS.

Neke studije tvrde da sok pomaže u smanjivanju grčeva u mišićima

Prema određenom broju naučnih studija, sok od kiselih krastavaca može pomoći u smanjenju grčeva u nogama uzrokovanih dehidracijom. Gubitak tečnosti je posebno izražen nakon intenzivnog vežbanja, zbog pojačanog znojenja. Ipak, rezultati studija su pomešani.

U jednoj studiji, od 337 anketiranih atletskih trenera, 63 (19 procenata) je izjavilo da su davali sok od krastavčića svojim sportistima kako bi sprečili grčeve mišića povezane sa vežbanjem. Studija je otkrila da je većina izjavila da su dali instrukcije sportistima da unesu 70 do 200 mililitara soka oko 30 do 60 minuta pre vežbanja.

Istraživači su izovoga zaključili da unošenje malih količina soka od fermentisanih krastavaca, sa vodom pre vežbanja, verovatno neće uticati na atletske performanse ili termoregulatorne varijable.

Sok od fermetisanih krastavaca obezbeđuje malo kalcijuma, kalijuma i magnezijuma
Sok od fermetisanih krastavaca obezbeđuje malo kalcijuma, kalijuma i magnezijumafoto: Profimedia

Pojedini naučinici ne slažu se sa ovim zaključkom

Drugo ispitivanje analiziralo je sposobnost soka od kiselog krastavca da pomogne u smanjenju grčeva koji se mogu javiti kod ljudi sa cirozom. Istraživači su imali 82 pacijenta sa cirozom koji su patili od grčeva mišića, i koji su u malim količinama poli sok od fermentisanih krastavaca ili vodu iz slavine na početku grčeva, a 74 je završilo ispitivanje.

Otkrili su da „pijuckanje soka od krastavca poboljšava stanje kod ozbiljnih grčeva i to bez neželjenih efekata“.

Međutim, jedna posebna studija iz 2014. godine došla je do oprečnih rezultata. Ključni zaključak studije glasio je: Unošenje malih količina soka od fermentisanih krastavčića može biti neefikasno u ublažavanju grčeva u mišićima povezanim sa vežbanjem i elektrolitima, a kao posledica nedovoljne količine jona natrijuma i kalijuma ili usled neravnoteže tečnosti.

Trudnice žude za sokom od kiselih krastavaca, posebno ako imaju simptome mučnine, nadimanja i umora
Trudnice žude za sokom od kiselih krastavaca, posebno ako imaju simptome mučnine, nadimanja i umorafoto: Shutterstock

Sok od krastavčica sa sirćetom koristan za regulaciju insulina

Određene studije su otkrile da sirće uzeto pre obroka može podržati osobe sa metaboličkim problemima i dijabetesom tipa 2 tako što pomaže pri unosu glukoze (šećera) u mišićima. Takođe postoje dokazi da konzumiranje sirćeta može biti od pomoći za održavanje zdrave telesne težine.

Pošto može dovesti do bolje hidratacije (kada se konzumira u malim količinama) i pomoći kod upravljanja šećerom u krvi, potencijalno može sprečiti i komplikacije vezane za metaboličku disfunkciju, što može uključivati oštećenje bubrega, srca i jetre.

Kiseli sok nadonkađuje elektrolite i tečnosti

Ako možete da popijete makar pola čaše posle burne noći, možda ćete primetiti da sok od fermentisanih krastavaca smanjuje simptome poput glavobolje, umora i žgaravice... To je zbog njegove sposobnosti da nadoknadi izgubljene elektrolite i tečnosti.

Neki spekulišu da je povećana potreba za solju i mineralima tokom trudnoće razlog tome što trudnice žude za sokom od kiselih krastavaca, posebno ako imaju simptome mučnine, nadimanja i umora, koji su česti i tokom mamurluka.

(kurir.rs/rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track