7 VOĆKICA KOJE IMAJU NAJVIŠE ŠEĆERA: Osobe s dijabetesom da posebno obrate pažnju na ovaj spisak
Foto: Profimedia

NUTRICIONISTA OTKRIVA

7 VOĆKICA KOJE IMAJU NAJVIŠE ŠEĆERA: Osobe s dijabetesom da posebno obrate pažnju na ovaj spisak

Ishrana -

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista otkriva koje voće ima najviše šećera i zbog čega bi trebalo da organičite njegov unos.

- Ovo posebno treba da pročitaju osobe sa dijabetesom i ostali koji žele da smanje unos šećera - savetuje Jasna Vujičić.

Grožđe

Najlepši je ukras trpeze, ima ih puno vrsta, od stonih, do vinskih. Bilo da je crno, belo ili roze, procentualno gledano u proseku grožđe ima oko 16% šećera. To je mnogo za nešto što vam je tako lako gurnuti u usta. Možda ćete ih jesti sporije ako ih prepolovite i zamrznete. Čekaće vas kao osvežavajuća letnja/jesenja poslastica kojoj je potrebno malo više vremena za jelo. Uzgred da znate i ovo: suve grožđice imaju čak 60 % šećera, što ga čini voćem sa ubedljivo najviše šećera!

voće, grožđe
foto: Shutterstock

Smokva

Sto grama smokava (prosečno dve sveže voćke) sadrži 16 grama šećera. U procentima to je 16% šećera. Kod sušenih smokava, procenat šećera je veći, neverovatnih 48% šećera. Ako pokušavate da pazite na svoj šećer, možda narežite par kriški i namažite malo kozjeg sira na njih za poslasticu bogatu proteinima ili koristite nešto u sosu da dodate malo nemasnog mesa poput piletine bez kože.

Mango

Ovo egzotično voće je zdravo, ima lep, sočan ukus i veliku pljosnatu semenku. Sadrži vlakna i druge hranljive materije koje su vam potrebne. Ali ima i prirodni šećer, a neki plodovi imaju više od drugih. U procentima, prosečan mango sadrži oko 15 % šećera. Ovo voće nije najbolji izbor ako pokušavate da pazite na svoju težinu ili pratite koliko šećera pojedete. Možda možete da uživate u par kriški, a ostatak podelite sa porodicom ili sačuvajte za kasnije.

Japanska kaki jabuka

Kaki jabuka (ili persimon) je krcata fitonutrijentima, ali i šećerom. Procentualno gledano, japanska kaki jabuka sadrži 13% šećera, kao i nekih 3,6% vlakana. Baš kao i kivi, i ovo voće sazreva stajanjem na sobnoj temperaturi, omekšava i ima fin prijatan ukus. Ovo je delikatesno voće koje se lako pronalazi u našim trgovinama, a dovoljan je jedan plod ili manje.

trešnje
foto: Profimedia

Trešnje

Omiljeno letnje osveženje, trešnje imaju dosta šećera i to se definitivno oseća: jedna manja šolja trešanja od 100 grama sadrži 12% šećera. Ako napunite veliku činiju trešnjama, možete izgubiti pojam o tome koliko jedete. Izmerite svoju užinu unapred kako biste tačno znali koliko šećera ćete pojesti.

Banane

Jedna prosečna banana od 120 grama sadrži 14 grama šećera. Procentualno, to je oko 12 % šećera. Ako vam se to čini više nego što ste očekivali, isecite polovinu u jutarnje pahuljice ili isecite manji komad banane u ovsenu kašu, ili ga jednostavno ubacite u neku salatu ili šejk.

Banane
foto: Shutterstock

Kruške

Jedna kruška srednje veličine ima oko 170 grama i 17 grama šećera. Jasno je da, procentualno, kruška ima 10% šećera. Ako pokušavate da smršate, nemojte jesti celu voćku – samo iseckajte nekoliko kriški kruške u jogurt sa niskim sadržajem masti ili odozgo na salatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track