5 SAVETA ZA BRŽI OPRAVAK NAKON HEMIOTERAPIJE: Male promene u ishrani daju velike rezultate
Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

NUTRICIONISTA SAVETUJE

5 SAVETA ZA BRŽI OPRAVAK NAKON HEMIOTERAPIJE: Male promene u ishrani daju velike rezultate

Ishrana -

Otkrivamo vam šta da radite ako nakon lečenja izgubite apetit, čulo ukusa i mirisa, ako vas muči zatvor, suvoća usta ili veliki gubitak kilograma.

Kao posledica hemioterapije kod jednog broja onkoloških pacijenata mogu da se jave problemi sa ishranom kao što su - gubitak apetita, čula ukusa i mirisa, zatvor, suvoća usta i drastičan gubitak telesne mase.

Da li će se ovi problemi javiti i kakvi će oni biti zavisi od vrste lečenja i doze primenjenih lekova, kao i od toga da li postoje i drugi zdravstveni problemi kao što su dijabetes, bubrežna i srčana isuficijencija.

Gubitak apetita

Nije tačno poznato šta dovodi do gubitka apetita. Razlog može da bude sama bolest, ali i umor, bol, stres, strah, depresija...Do gubitka apetita može da dođe i zbog neželjenog dejstva terapije kao što su mučnina, povraćanje i promena čula ukusa i mirisa.

SAVET - Uzmite nekoliko manjih obroka

- Ako vam se ne jede čvrsta hrana, uzmite tečni obrok. Umesto tri velika, uzimajte nekoliko manjih obroka. Uvek sa sobom nosite hranljivu užinu, recimo, krekere ili suvo voće. Uzimajte tečnost tokom čitavog dana – čak i kada ne želite da jedete. Birajte napitke koji su hranljivi i sadrže kalorije poput prirodnih sokova i supa. Uvek nešto pojedite pred spavanje, dodaćete kalorije, a nećete pokvariti jutarnji apetit – savetuje Milka Raičević, nutricionista – dijetetičar.

suvo voće
foto: Profimedia

Promena čula ukusa i mirisa

Kao posledica bolesti, terapije ili dentalnih problema, neka hrana će odjednom da poprimi gorak ili metalni ukus. Vaše čulo mirisa takođe se može izmeniti nakon bolesti, pa vam hrana više neće mirisati kao pre.

SAVET - Dodajte mirišljave začine u jelo

- Birajte hranu koja vam se dopada i koja lepo miriše. Marinirajte meso, tako će biti ukusnije. Hrana će vam biti ukusnija ako joj dodate začine kao što su bosiljak, origano i ruzmarin.

Ako se javi zatvor

Hemioterapija, lokalizacija same bolesti i pojedini lekovi mogu da dovedu do zatvora. Da bi se ovaj problem otklonio potrebno je da unosite dovoljno tečnosti, jedete hranu bogatu vlaknima i da budete fizički aktivni.

SAVET - Uzimajte tople napitke i hranu bogatu vlaknima

- Uzimajte dovoljno tečnosti, oko dva litra dnevno kroz kompote, supe i biljna mleka. Savetujem i tople napitke jer pomažu u regulisanju probave. Ishrana treba da bude bogata vlaknima što uključuje hleb i cerealije od punog zrna, suvo voće, pasulj i grašak – kaže naša sagovornica.

Voda
foto: Profimedia

Suvoća usta

Hemioterapija i radioterapija tumora glave i vrata mogu da oštete žlezde koje luče pljuvačku.

SAVET - Jedite hranu koja se lako guta i grickajte aromatično bilje

Zato, pijuckajte vodu čitavog dana, to će vam pomoći da ovlažite usta što će olakšati gutanje i govor. Jedite hranu koja se lako guta kao što je pire, supe, razne pasirane čorbe. Grickajte aromatične biljke kao što su nana ili žalfija kako bi pobljšali žlezde za žvakanje. Mućkajte u ustima maslinovo, susamovo ili kokosovo ulje svakog jutra, to čisti toksine iz organizma i otklanja loš zadah.

Maslinovo Ulje
foto: Shutterstock

Smršali ste

Gubitak telesne mase izaziva sama bolest, kao i neželjena dejstva terapije kao što su mučnina i povraćanje. Briga i strah takođe mogu da dovedu do gubitka kilograma.

SAVET - Najvažnije je da jedete raznovrsnu hranu

- Da bi ste dobili na težini pripremajte jednostavne obroke koje zaista volite i koji vam prijaju. Najvažnije je da jedete raznovrsnu hranu. Jednolična ishrana ne može da pokrije potrebe za vitaminima i hranljivim materijama. Uzimajte puno voća i povrća. Povrće jedite sirovo, bareno ili blanširano, a od voća pravite sveže sokove. Ove namirnice sadrže vitamine, minerale i vlakna. Jedite integralni hleb, ovas, integralni pirinač, žitarice. Obogatite ishranu raznim mahunarkama. Savetujem proteine graška i surutke, biljna mleka.

kuvano povrće, povrće
foto: Shutterstock

Recept koji pomaže kod gubitka apetita

Milk šejk od banane

Potrebno je

1 zrela banana

1 kašičica ekstrakta vanile

1 čaša mleka

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte.

Smuti
foto: Profimedia

Recept koji pomaže kod zatvora

Sos od jabuke i suvih šljiva

Potrebno je

1/3 šolje mekinja

1/3 sosa od kuvane jabuke

1/3 kuvanih i samlevenih suvih šljiva

Priprema

Mikserom pomešajte sve sastojke i dobijenu smesu držite u frižideru. Uzimajte jednu do dve kašike sosa uveče pred spavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track