EVO KAKO SE PRAVILNO KORISTI MED: Ovo je najgori način uzimanja, a većina upravo to radi
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

EVO KAKO SE PRAVILNO KORISTI MED: Ovo je najgori način uzimanja, a većina upravo to radi

Ishrana -

Med je superhrana, uživanje za nepce, ali i efikasno sredstvo lečenja. Prepun je vitamina i minerala, enzima i antioksidanata, pun ugljenih hidrata u obliku šećera, pa čak i nekih aminokiselina. Međutim, da bismo iskoristili sva njegova lekovita svojstva jako je važno kako uzimamo med.

- Najgori način uzimanja meda kada se proguta, a zatim popije voda jer med ima veliku specifičnu težinu, padne na dno želuca, higroskopan je što znači da upija, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobijamo kalorije i ništa više - kažu u Srpskom apiterapeutskom društvu.

Svi pčelinji proizvodi su izuzetno delotvorni ako ih primenjujete pravilno.

Oni navode da se odraslim osobama savetuje da med rastvore u čaši mlake vode.

- Med treba da se konzumira rastvoren u čaši tople vode, mleku ili čaju. Ako ga uzimate kašikom ne bi ga trebalo odmah progutati, već dozvoliti da se postepeno otapa u ustima. Obavezno treba da se koristi drvena ili plastična kašika, jer metal neutrališe lekovito dejstvo.

Preventivne doze meda za odrasle su 0,5 do 1 g na kilogram telesne težine, terapijske 1 do 2 g na kilogram telesne težine podeljene u 3 doze pola sata pre jela ili dva sata posle jela

Istraživanje sprovedeno na 17.000 ljudi pokazalo je pozitivne efekte meda u lečenju hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa, sinusitisa, upale grla, prehlade, bolova i zapaljenskih procesa u želucu, atopijskog i ostalih vrsta dermatitisa, psorijaze, lečenju rana, opekotina...

med
foto: Shutterstock

Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7%, a povećava nivo korisnog HDL holesterola za 2%. Ovo je samo deo zdravstvenih problema na koje med povoljno deluje.

Jedno istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi. Ova studija je objavljena u naučnom magazinu "Nutrition Reviews", a sproveli su je naučnici sa Univerziteta u Torontu

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track