Potrebno je
* zeleno lišće šargarepe
* lišće cvekle
* peršun
* mirođija
* češanj belog luka
* jezgra od 2-3 oraha
Jedna porcija lišća cvekle, oko 38 grama, obezbeđuje skoro polovinu dnevne preporučene doze vitamina A. On je antioksidans rastvorljiv u mastima, a važan je za reproduktivni i imunološki sistem, kao i za zdravu, blistavu kožu.
Priprema
Sitno iseckajte zeleno lišće šargarepe i cvekle, prokuvajte u malo vode i izmiksirajte. Sipajte ovu smesu u činiju za salatu, dodajte sitno seckani sveži peršun i mirođiju. Izrendajte jedan češanj belog luka i jezgra od 2-3 oraha. Sve promešajte i začinite salatu maslinovim uljem i svežim sokom limuna.
Komentar moskovskog dijetologa, dr Elene Ivanove:
- Ovo je vrlo dobar i koristan recept za osobe sa povišenim krvnim pritiskom. Salata eliminiše suvišnu vodu iz organizma i poboljšava metabolizam natrijuma i kalijuma.
Lišće šargarepe sadrži više vitamina C od korena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksično delovanje na jetru i celo telo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno deluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Deluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.
Bonus video: