5 NAMIRNICA KOJE SMANJUJU ŠTETAN UTICAJ ZAGAĐENOG VAZDUHA: Sve su ukusne i zdrave, a jedna je NAJMOĆNIJA
Ove namirnice morate uključiti u svoju ishranu kako biste smanjili štetne efekte zagađenja vazduha na vaše zdravlje. Čak i ljudi bez respiratornih problema su u opasnosti.
Vazduh koji udišemo dostigao je opasne nivoe zagađenja. Stručnjaci savetuju ljudima da se uzdrže od bilo kakvog oblika brze fizičke aktivnosti čak i u zatvorenom prostoru.
Prema rečima nutricioniste dr Rupali Data pluća su prvi mehanizam na koji utiče smog, a najmoćniji vitamin za borbu protiv zdravstvenih stanja povezanih sa plućima je vitamin C.
Namirnice poput spanaća, avokada, paradajza i zelenog lisnatog povrća su najefikasniji izvori vitamina C. Takođe, u borbi protiv štetnog dejstva zagađenog vazduha na organizam pomoći će vam sledeće namirnice:
Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, a zasluga pripada kurkuminu, jedinjenju koje se nalazi u njoj. Pomaže u zaštiti pluća od toksičnih efekata zagađivača.
Laneno seme
Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama i fitoestrogenima. Omega-3 masne kiseline štite vaš kardiovaskularni sistem i pomažu u smanjenju efekata smoga, dok fitoestrogeni imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija u plućima. Ostale namirnice sa većom količinom omega-3 masnih kiselina su orasi, jaja, riba i soja.
Spanać
„Zelena boja spanaća je zbog hlorofila, koji je snažan antioksidans sa antimutagenim svojstvima. Utvrđeno je da ima jaka antikancerogena svojstva, posebno na plućima. I ne samo to, spanać je bogat magnezijumom koji pruža preko potreban imunitet za borbu protiv smoga. Olakšava pluća i uklanjaju naprezanje izazvano smogom.Osim toga, pomažu u artikulaciji vazduha u plućima.
Brokoli
Mnogi zdravstveni stručnjaci i nutricionisti savetuju dodavanje brokolija u svakodnevnu ishranu kako biste se borili protiv štetnih efekata zagađivača. Prema studiji koju je sprovela Bloomberg škola javnog zdravlja na Univerzitetu Džon Hopkins, ljudi koji su jeli brokoli izbacivali su toksine povezane sa zagađenjem vazduha.
Paradajz
Paradajz je bogat beta-karotenom, vitaminom C i likopenom – antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale disajnih puteva, dodatno smanjujući šanse za izazivanje astme i drugih respiratornih problema. Veruje se da je likopen jedno jedinjenje odgovorno za održavanje zdravlja, osim toga, održava nivo slobodnih radikala u ravnoteži, štiteći telo od respiratornih bolesti i drugih zdravstvenih stanja.
Prenela V.N.
Izvor: Klix.ba/Kurir.rs
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj