3 VRSTE NAMIRNICA KOJE TREBA DA ISKLJUČITE IZ ISHRANE: Ako birate prirodno sačuvaćete zdravlje
Foto: Shutterstock

korisni saveti

3 VRSTE NAMIRNICA KOJE TREBA DA ISKLJUČITE IZ ISHRANE: Ako birate prirodno sačuvaćete zdravlje

Ishrana -

Brz način života često dovodi do toga da biramo industrijske, nezdrave namirnice i brze obroke koje mogu dovesti ne samo do gojaznosti već i do ozbiljnijih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, karcinoma, bolesti zuba i metaboličkih poremećaja.

Tatjana Popović, sertifikovani stručnjak za zdravu ishranu, navodi tri vrste namirnica koje bi svako trebalo da izbaci iz ishrane i savetuje koje zdrave alternative možemo da odaberemo.

Zaboravite na rafinisani šećer

Ovaj sastojak se nalazi u gotovo svim industrijskim proizvodima, što veliki broj ljudi i ne primeti, zbog nerazumevanja istaknutih sastojaka na deklaracijama.

Konzumacija rafinisanog šećera, navodi Tatjana Popović, povezana je sa nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, demenciju i pojavu karcinoma. Zdrava alternativa su voće i prirodni zaslađivači.

Ograničite, ili još bolje, potpuno isključite industrijske sokove iz ishrane
Ograničite, ili još bolje, potpuno isključite industrijske sokove iz ishranefoto: Shutterstock

Izbacite industrijske sokove

Gazirani i voćni industrijski sokovi dovode se u vezu sa bolestima zuba, povećanog rizika od srčanih bolesti i metaboličkih poremećaja poput dijabetesa. Osim toga, konzumiranje sokova takođe predstavlja značajan faktor rizika za pojavu gojaznosti.

Ograničite, ili još bolje, potpuno isključite industrijske sokove iz ishrane. Fokusirajte se na unos vode.

Izbegavajte mesne prerađevine

Kupovne mesne prerađevine povezane su sa povećanim rizikom od razvoja srčanih oboljenja, dijabetesa, karcinoma želuca i raka debelog creva. Uobičajene vrste prerađenog mesa uključuju kobasice, viršle, šunku, dimljeno meso I sl. Alternativa mesnim prerađevinaam su organsko grlovano ili pečeno meso, koje ne sadrži aditive.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/Instagram totallywellness)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track