7 NAMIRNICA KOJE DELUJU BLAGOTVORNO KOD ARTRITISA: Imaju antiinflamatorna svojstva i ublažavaju simptome bolesti
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

7 NAMIRNICA KOJE DELUJU BLAGOTVORNO KOD ARTRITISA: Imaju antiinflamatorna svojstva i ublažavaju simptome bolesti

Ishrana -

Mnoge namirnice mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima. Rezultati jedne studije pokazuju da je kod 24% pacijenata sa reumatoidnim artritisom način ishrane imao značajan uticaj na simptome ove bolesti.

Termin artritis obuhvata grupu bolesti koje izazivaju bol, otok i ukočenost u zglobovima, a pogađaju ljude svih uzrasta i nacionalnosti. Postoje brojne vrste artritisa, od kojih su svakako najpoznatiji reumatoidni artritis, autoimuna bolest, i osteoartritis, koji je uzrokovan habanjem zglobova.

U nastavku vam donosimo listu namirnica koje imaju blagotvorno dejstvo na simptome artritisa.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, ogrozd, brusnice, godži bobice, ali i višnje i trešnje, riznica su bioaktivnih hranljivih materija koje štite kolagen, važan gradivni element kostiju, mišića, tetiva i zglobova.

Brokoli

Nije tajna da je brokoli jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo. Takođe sadrži sulforafan, supstancu za koju su istraživanja pokazala da ima antiinflamatorna svojstva.

Brokoli sadrži sulforafan, supstancu koja ima antiinflamatorna svojstva
Brokoli sadrži sulforafan, supstancu koja ima antiinflamatorna svojstva foto: Profimedia

Beli luk

Beli luk se može pohvaliti značajnim antiinflamatornim svojstvima, a konzumacija ove korisne namirnice čak je povezana sa smanjenim rizikom od razvoja osteoartritisa.

Đumbir

Iako je potrebno sprovesti više studija, trenutna istraživanja pokazuju da đumbir smanjuje simptome artritisa, kao i upalna stanja.

Maslinovo ulje

Pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje upalu, može smanjiti rizik od razvoja artritisa, a neke studije čak pokazuju da može usporiti njegovo napredovanje i ublažiti simptome.

Pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje upalu pa može smanjiti rizik od razvoja artritisa
Pokazalo se da maslinovo ulje smanjuje upalu pa može smanjiti rizik od razvoja artritisafoto: Shutterstock

Riba

Ishrana bogata masnom ribom kao što su losos, skuša i sardine blagotvorno deluje na smanjenje simptoma ove bolesti. Naime, masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D koji smanjuju upale i ublažavaju simptome artritisa.

Spanać

Ovo lisnato povrće je bogato antioksidansima, kao što je kempferol, za koji se pokazalo da smanjuje upalu i usporava napredovanje osteoartritisa.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/miss7zdrava.24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track