NE MOŽETE BEZ MESA? Ovih 5 vrsta povrća su ODLIČNA ZAMENA i idealne su za vreme posta
Foto: Shutterstock

birajte zdravije

NE MOŽETE BEZ MESA? Ovih 5 vrsta povrća su ODLIČNA ZAMENA i idealne su za vreme posta

Ishrana -

Ako pokušavate da jedete više povrća, postite ili možda čak razmišljate o vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, dobra vest je da se gotovo svi obroci mogu pripremiti na bazi biljnih sastojaka, čak i hamburgeri ili popularne ćufte. Ovih pet vrsta povrća mogu biti odlična zamena za proteine životinjskog porekla.

Pečurke

Kada želite da postignete "mesnati ukus" u jelima, pečurke su pravi izbor. Njihov ukus je bogat, zdrave su i zasitne i mogu zameniti meso u bilo kom receptu. Možete ih dinstati na veganskom puteru ili ulju uz dodatak majčine dušice, crnog bibera i balzamiko sirćeta, pa posuti preko palente ili probati čak i punjene pečurke koje su preukusne.

Plavi patlidžan

Kada se neko prebaci na vegetarijansku ishranu, patlidžan je verovatno prvo povrće koje mu padne na pamet. Međutim, on nije samo dobar izbor za salatu ili pripremu ajvara. Patlidžan ima bogat, mesnat ukus i veoma je svestrano povrće. Ako mislite da niste ljubitelj patlidžana, probajte da pripremite pljeskavice od ovog povrća, možda ćete se zaista iznenaditi. Drugi ukusni načini konzumiranja patlidžana uključuju veganske ćufte punjene mocarelom, hrskavi pomfrit od patlidžana sa različitim sosevima i slično.

Sočivo se brzo kuva, pristupačno je, a mala količina može biti sasvim dovoljna
Sočivo se brzo kuva, pristupačno je, a mala količina može biti sasvim dovoljnafoto: Shutterstock

Sočivo

Sočivo je zamena za meso od početka veganstva. Odlično je i lako može zameniti mlevenu govedinu. Sočivo dolazi u raznim bojama kao što su zelena, crvena, braon i crna. Brzo se kuva, pristupačno je, a i mala količina može biti sasvim dovoljna. Pokušajte da pripremite pljeskavice od crvenog sočiva sa pestom od kelja, ćufte od sočiva ili pak gulaš od sočiva, naravno, bez mesa.

Karfiol

Kada ga začinite i dobro skuvate, karfiol može biti zvezda svakog jela. Može da posluži kao zamena za piletinu u azijskim jelima, pa čak i da „deluje” kao pileće meso. Karfiol možete iseći i na odreske, a može se koristiti i umesto testa za picu.

Krompir

Krompir nije samo prilog jelu, već je odličan i kao glavni sastojak. Bilo da ga pečete, kuvate, gnječite ili pržite, krompir je sjajan u svim oblicima. Možete ga jesti u kremastim čorbama u kombinaciji sa karfiolom, brokolijem, tikvicama, praviti krokete ili pljeskavice i razna druga jela.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/adiva.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track