5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO JESTI MED ZIMI: Jača imunitet, snižava pritisak, reguliše rad srca
Med je prava prirodna poslastica. Odlično se slaže sa voćnim čajem, a ima i brojne zdravstvene prednosti. Međutim, treba ga koristiti umereno.
Priča o stvaranju meda je većini dobro poznata. Znamo da je to prirodni proizvod pčela koji je značajan kao hrana jer sadrži šećere, ali i druge hranljive materije koje su nam potrebne.
Iako konzumiranje meda ne poznaje godišnje doba, najčešće se jede zimi, uz čaj, a mnogi ga koriste za jačanje imuniteta.
Bogat je antioksidansima
Med (minimalno prerađen) sadrži važna i zdrava biljna jedinjenja i antioksidanse poput flavonoida i fenolne kiseline, piše portal „Healthline“. Antioksidansi su poželjni jer mogu da spreče prerano starenje, bolesti srca i dijabetes tipa 2. Mnoge zdravstvene prednosti meda dolaze upravo zbog antioksidanata.
Zdraviji je od „običnog“ šećera
Iako je bogat šećerom, antioksidansi u medu štite nas od metaboličkog sindroma i štetnog dejstva rafinisanog šećera. Istraživači su otkrili da med može povećati nivoe adiponektina, hormona koji smanjuje upalu i poboljšava regulaciju šećera u krvi.
Može da poboljša zdravlje srca
Umereno konzumiranje meda može sprečiti bolesti srca. Istraživanja ukazuju na to da med može sniziti krvni pritisak, poboljšati nivo masti, regulisati rad srca – sve to doprinosi zdravlju ovog važnog organa. Osim toga, ova namirnica najčešće sadrži propolis, a upravo propolis može da poboljša nivo holesterola i triglicerida. Međutim, ova oblast je nedovoljno istražena, ali sve ukazuje na to da vam kašičica meda sa čajem, ili nečim drugim, ne može škoditi.
Može da smiri kašalj
Mnogi sirupi protiv kašlja sadrže upravo med, ali možda ne bi bilo loše da konzumirate med za prevenciju prehlade, ali i tokom virusa. Nauka je potvrdila da je med blagotvorna namirnica koja može da ubrza oporavak od prehlade (uz konzumaciju toplih napitaka) i da dobro utiče na infekcije gornjih disajnih puteva. Osim toga, tvrdi se da med deluje umirujuće i poboljšava kvalitet sna, pa je sada pravo vreme da vidite njegove prednosti.
Lako ga je uključiti u svakodnevni život
Pored svih ovih prednosti, odlična stvar kod meda je to što se lako dodaje u jela i pića. Umesto šećera birajte med, a ovom prirodnom hranom možete zasladiti razne napitke od voćnih čajeva, pa do kafe. Možete ga konzumirati i kao dozu slatkog, ali nemojte preterati, držite jedne supene kašike dnevno.
Izvor: Healthline/ Kurir.rs
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu