MANDARINE SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU IMUNITET: Prepune su VITAMINA , a evo kako deluju na naše zdravlje
Mandarine su zimsko voće, pa se često nađu i na prazničnoj trpezi. Praznik daje izvanredan razlog ne samo da uživate u ukusu mandarina, već i da uz njihovu pomoć poboljšate svoje zdravlje.
Prema rečima ruskog endokrinologa Elene Sjurakšine, mandarine se među ostalim agrumima izdvajaju po visokom sadržaju vitamina A, koji je odgovoran za stanje zuba, kostiju, kose i kože.
Ova narandžasta poslastica je bogata drugim vrednim komponentama. Među njima su vitamini, minerali, vlakna i, u značajnim količinama, bioflavonoid hesperidin, koji poboljšava mikrocirkulaciju krvi.
Mandarine blagotvorno deluju na organizam na sledeće načine:
Normalizuju holesterol
Proizvodnju lipoproteina male gustine blokira supstanca sinefrin sadržana u mandarinama. Druga komponenta voća, pektin, inhibira apsorpciju "lošeg" holesterola u crevima.
Ojačavaju imuni sistem
Mandarine se ne mogu nazvati rekorderima po sadržaju vitamina C, ali su dovoljne da zaštite telo od prehlade.
Nadoknađuju nedostatak luteina
Ova supstanca se bori protiv slobodnih radikala i sprečava zamagljivanje očnog sočiva.
Poboljšavaju varenje
Rastvorljiva vlakna u mandarinama deluju kao prebiotik koji obnavlja mikrofloru. Pektin, ili nerastvorljiva vlakna, promoviše apsorpciju hranljivih materija u crevima.
Vitamini A i C, kojima su bogate mandarine, poboljšavaju boju kože i štite od UV zraka. Prema kozmetolozima, proizvodi na bazi soka mandarine pomažu da se otarase bora i staračkih pega.
Održavaju oštrinu vida
Redovna konzumacija mandarina pomaže u poboljšanju noćnog vida, jačanju rožnjače i smanjenju verovatnoće razvoja katarakte.
Prenela: V.N.
Izvor: Zdravlje/ Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice