MANDARINE SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU IMUNITET: Prepune su VITAMINA , a evo kako deluju na naše zdravlje
Foto: Shutterstock

Narandžasta poslastica

MANDARINE SMANJUJU HOLESTEROL I JAČAJU IMUNITET: Prepune su VITAMINA , a evo kako deluju na naše zdravlje

Ishrana -

Mandarine su zimsko voće, pa se često nađu i na prazničnoj trpezi. Praznik daje izvanredan razlog ne samo da uživate u ukusu mandarina, već i da uz njihovu pomoć poboljšate svoje zdravlje.

Prema rečima ruskog endokrinologa Elene Sjurakšine, mandarine se među ostalim agrumima izdvajaju po visokom sadržaju vitamina A, koji je odgovoran za stanje zuba, kostiju, kose i kože.

Ova narandžasta poslastica je bogata drugim vrednim komponentama. Među njima su vitamini, minerali, vlakna i, u značajnim količinama, bioflavonoid hesperidin, koji poboljšava mikrocirkulaciju krvi.

Mandarine blagotvorno deluju na organizam na sledeće načine:

Normalizuju holesterol

Proizvodnju lipoproteina male gustine blokira supstanca sinefrin sadržana u mandarinama. Druga komponenta voća, pektin, inhibira apsorpciju "lošeg" holesterola u crevima.

Ojačavaju imuni sistem

Mandarine se ne mogu nazvati rekorderima po sadržaju vitamina C, ali su dovoljne da zaštite telo od prehlade.

Mandarina
foto: Profimedia

Nadoknađuju nedostatak luteina

Ova supstanca se bori protiv slobodnih radikala i sprečava zamagljivanje očnog sočiva.

Poboljšavaju varenje

Rastvorljiva vlakna u mandarinama deluju kao prebiotik koji obnavlja mikrofloru. Pektin, ili nerastvorljiva vlakna, promoviše apsorpciju hranljivih materija u crevima.

Vitamini A i C, kojima su bogate mandarine, poboljšavaju boju kože i štite od UV zraka. Prema kozmetolozima, proizvodi na bazi soka mandarine pomažu da se otarase bora i staračkih pega.

Održavaju oštrinu vida

Redovna konzumacija mandarina pomaže u poboljšanju noćnog vida, jačanju rožnjače i smanjenju verovatnoće razvoja katarakte.

Osobe koje pate od alergija treba da budu oprezne kada konzumiraju mandarine. Pored toga, oni su kontraindikovani kod pacijenata sa peptičnim ulkusom i gastritisom, a morate znati i da koncentrovani sok od mandarine uništava zubnu gleđ, pa se mora razblažiti vodom.

Prenela: V.N.

Izvor: Zdravlje/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track