7 PREDNOSTI KUMINA NAKON PRETERIVANJA S HRANOM: Odličan je za varenje i smanjenje infekcija koje se prenose hranom
Foto: Profimedia

ČUDESAN ZAČIN

7 PREDNOSTI KUMINA NAKON PRETERIVANJA S HRANOM: Odličan je za varenje i smanjenje infekcija koje se prenose hranom

Ishrana -

Upotreba kumina u pripremi jela karakteristična je za mediteranski region i jugozapadnu Aziju. Pored toga, poznata je i njegova dugogodišnja upotreba u tradicionalnoj medicini, a preporučuje se nakon preterivanja s hranom.

Brojne naučne studije su potvrdile neke od poznatih zdravstvenih prednosti kumina, kao što su održavanje zdravog varenja i smanjenje infekcija koje se prenose hranom.

Kumin nije isto što i kim

Iako mnogi misle da su kumin i kim isto, kao i komorač i anis, kao i mirođija i kapar. Zapravo, ovo su potpuno različite biljke, koje imaju odrđene sličnosti. Kim se u našoj zemlji uglavnom prodaje u zrnu, a koristi se kao začin za peciva i čorbe. Kumin se može pronaći isključivo u obliku praha, a prodaje se u prodavnicama „zdrave hrane”. Specifičnog je i veoma jakog mirisa, pa se zato preporučuje u malim količinama.

Ispod je lista svih blagodeti kumina koje je nauka potvrdila.

Poboljšava varenje – istraživanja su pokazala da kumin može pomoći da se ubrza varenje, a jedan od načina na koji to čini je povećanje oslobađanja digestivnih enzima. Pored toga, pokazalo se da kim smanjuje simptome sindroma iritabilnog creva.

Bogato je gvožđem - semenke kumina su prirodno bogate gvožđem. Samo jedna kašičica mlevenog kima sadrži 1,4 mg gvožđa.

Sadrži korisne biljne sastojke – kumin sadrži mnoge biljne sastojke kao što su terpeni, fenoli i flavonoidi, koji su poznati po svom antioksidativnom delovanju.

Može da pomogne u borbi protiv dijabetesa – iako mehanizam njegovog dejstva i doza potrebna za blagotvorno dejstvo nisu potpuno jasni, pokazalo se da kumin u obliku dijetetskih suplemenata može da pomogne u poboljšanju kontrole šećera u krvi.

Može da poboljša nivo holesterola - istraživanja pokazuju da kumin kao dodatak ishrani može poboljšati nivo holesterola u krvi. Međutim, trenutno nema dokaza koji bi potvrdili da li se isti efekat postiže upotrebom kima kao začina.

Može pomoći u gubitku težine – koncentrovani kumin u obliku dijetetskih suplemenata može da poboljša gubitak težine, pokazali su rezultati nekoliko studija.

Može smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom - Kumin može smanjiti infekcije uzrokovane bakterijama i gljivicama, zbog čega se često koristi u tradicionalnoj medicini za bolesti koje se prenose hranom.

Izvor: MissZdrava/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track