Nutricionista Jovana Srejić Ferluga vam predlaže da napravite zdrav, ukusan majonez od samo 3 sastojka:
Potrebno je
* 100 g indijskih oraha
* 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
* 1/2 kašičice morske soli
Priprema
Indijski orah potopite u vodu na najmanje sat vremena. Potom ga stavite u blender sa maslinovim uljem, solju i malo vode, pa sve izmiksajte dva-tri minuta. Ukrasite iseckanim peršunom, ukoliko ga služite kao dodatak jelu, i vaša zdrava verzija majoneza je spremna.
Indijski oraščići su puni antioksidanata, vitamina i minerala, kao što su aminokiseline, cink, kalijum, gvožđe, kalcijum, bakar, fosfor, nijacin i vitaminom B6.
Iako se indijski orasi smatraju mastima, oni sadrže dobar holesterol.
Dakle, suprotno popularnom verovanju, oni koji jedu indijski orah najmanje dva puta nedeljno dobijaju manje na težini u poređenju sa onima koji jedu manje.