PARADAJZ ČORBA POMAŽE U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA: Ključ je u većem unosu KALIJUMA koji je odličan za zdravlje srca
Foto: Shutterstock

studija POTVRDILA

PARADAJZ ČORBA POMAŽE U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKA: Ključ je u većem unosu KALIJUMA koji je odličan za zdravlje srca

Ishrana -

Svakodnevno konzumiranje paradajza kao i proizvoda na bazi paradajza može biti korisno za zdravlje srca. Vest dolazi iz studije objavljene u European Journal of Preventive Cardiology, koja je otkrila da ovo povrće igra važnu ulogu u prevenciji i kontroli visokog krvnog pritiska.

U studiji je učestvovalo više od 7.000 odraslih Španaca sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i popunilo je upitnike o svom životnom stilu i zdravstvenom stanju, kao i navikama u ishrani, što je uključivalo konzumaciju paradajza.

Dnevna potrošnja paradajza uključivala je jedenje sirovog paradajza ili proizvoda od paradajza, kao što su paradajz sos i gaspačo (hladna španska supa od paradajza).

Studija je pokazala inverznu vezu između konzumiranja paradajza i rizika od hipertenzije u najnižim i srednjim grupama, a značajna povezanost je uočena u najvišoj grupi. Veća potrošnja paradajza i proizvoda od paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36%, a čak i umerena konzumacija ima efekat snižavanja krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje.

Veća potrošnja paradajza i proizvoda od paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36%
Veća potrošnja paradajza i proizvoda od paradajza smanjuje rizik od hipertenzije za 36%foto: Shutterstock

Zašto je paradajz koristan za zdravlje srca?

Paradajz je preporučena hrana od strane Američkog udruženja za srce (AHA) za smanjenje hipertenzije uglavnom zato što je bogat kalijumom.

- Postoji ogromna količina podataka koji sugerišu da veći unos kalijuma dovodi do nižeg krvnog pritiska - rekao je Gregori Kac, kardiolog u NIU Langone Health.

Preporuka za smanjenje natrijuma (soli) i povećanje kalijuma je dobro uspostavljena modifikacija načina života za smanjenje rizika od hipertenzije. Povećanje potrošnje paradajza bogatog kalijumom je jedan efikasan način da se poveća kalijum u ishrani.

Pored kalijuma, paradajz je takođe dobar izvor likopena koji ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistem, uključujući antioksidativne, antiinflamatorne, antiaterogene i antitrombocitne efekte. Istraživanja pokazuju da ove osobine daju i likopen značajna antihipertenzivna svojstva.

Pored kalijuma, paradajz je takođe dobar izvor likopena koji ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistem
Pored kalijuma, paradajz je takođe dobar izvor likopena koji ima brojne prednosti za kardiovaskularni sistemfoto: Shutterstock

Čorba od paradajza

Sastojci (za 6 porcija):

  • 3 kašike maslinovog ulja (ili drugog biljnog ulja po izboru)
  • 2 luka, seckana
  • 2 štapića celera, iseckana
  • 300 g šargarepe, iseckane
  • 500 g krompira, isečenog na kockice
  • 4 lovorova lista
  • 5 kašika paradajz pirea
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike crvenog ili belog vinskog sirćeta
  • 4 konzerve od 400 g seckanog paradajza
  • 500 g paradajz paste
  • 3 kocke od povrća
  • 1l vode

Prirema:

Ulje, luk, celer, šargarepu, krompir i lovorov list stavite u veliku šerpu i lagano dinstajte sa malo vode dok luk ne omekša - oko 10-15 minuta.

Dodajte paradajz pire, šećer, sirće, seckani paradajz i paradajz pastu kao i kockice povrtnog bujona. Dodajte 1 litar ključale vode i pustite da provri. Pokrijte i kuvajte 15 minuta dok krompir ne omekša, a zatim uklonite lovorov list. Pasirajte štapnim mikserom dok ne postane glatko. Začinite po ukusu i dodajte još malo šećera ako je potrebno.

Možete servirati sa palvakom ili krutonima od hleba.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/health.com/bbcgoodfood.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track