ZA ZDRAVE KOSTI TREBA VAM 6 SUVIH ŠLJIVA NA DAN: Lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok
Foto: Shutterstock

SUPERHRANA

ZA ZDRAVE KOSTI TREBA VAM 6 SUVIH ŠLJIVA NA DAN: Lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok

Ishrana -

Ukoliko želite da zaštitite zdravlje kostiju bilo bi dobro da svakodnevno pojedete šaku suvih šljiva, a odlične su i za one koji žele da se osećaju zdravo i jako i kada stare. Osim što su ukusne i što će vas zasititi, suve šljive su odlične za zdravlje kostiju, piše u rezultatima istraživanja koje je sprovedeno prošle godine.

U ovo istraživanje koje je rađeno u okviru programa Integrativne biomedicine i psihologije sa univerziteta Kinesiology bile su uključene žene koje su prošle menopauzu, i koje su svakodnevno u toku 12 meseci jele nijednu, 6 ili 12 suvih šljiva.

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani je pojasnio:

- Rezultati koje smo dobili upućuju da konzumacijom 6 ili 12 šljiva u toku dana možemo smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze - istakao je Demani i dodao kako nas ova studija vodi do spoznaje da bi sušene šljive mogle biti obećavajuća namirnica koja prevenira pojavu upale.

Suve šljive
foto: Pr Stvar Ukusa

On je objasnio da voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze.

- A upravo suve šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji može doprineti gubitku koštane mase - pojasnila je dodaje Kelsey Sackmann, nutricionistica.

6 suvih šljiva raspoređenih u dve dnevne porcije, bolje i lakše ublažavaju zatvor nego laksativi. Suve šljive su bogate biljnim vlaknima, visokim procentom šećera sa samo malim tragovima masti. Imaju više gvožđa nego džigerica i četiri puta više kalijuma od pomorandže.

suve šljive
foto: Profimedia

Koliko suvih šljiva dnevno treba pojesti?

Prema rečima nutricioniste ovo voće može imati i dodatne dobrobiti kao što su minerali, vitamin K, fenoli i dijetalna vlakna – svi neophodni za dobro zdravlje.

Suvo voće pažljivo treba da uzimaju osobe sa dijabetesom jer ima visok glikemijski indeks.

- Suve šljive poznate su kao supernamirnica, ali imajte na umu da su pune šećera, pa pripazite na količinu koju jedete. Posebno treba da budu obazrive osobe sa dijabetesom. Dobro ih je kombinovati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. Ako planirate da uvrstite suve šljive u redovnu ishranu lako ih možete nositi na posao i jesti kao međuobrok bilo kad u danu. Isto tako ih možete dodati voćnim napicima ili salatama, ali i omiljenom jogurtu.

Suvo voće nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća prirodnim putem, suncem i vetrom ili putem mašina- sušara, koje izvlače vodu iz svežih plodova, čime se obezbeđuje duže čuvanje suvog voća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track