JETRA VOLI SOK OD ŠARGAREPE: Pogledajte spisak namirnica koje čuvaju zdravlje našeg VITALNOG ORGANA
Foto: Shutterstock

DIJETETIČAR-NUTRICIONISTA

JETRA VOLI SOK OD ŠARGAREPE: Pogledajte spisak namirnica koje čuvaju zdravlje našeg VITALNOG ORGANA

Ishrana -

Stručnjaci jetru nazivaju laboratorijom našeg organizma i zato je jako važno da je ona zdrava. Pitali smo Ivanu Đurović, dijetetičara-nutricionistu koje prirodne sokove i lekovite namirnice voli naša jetra, i evo šta nam je ona predložila.

Na prvom mestu naša sagovornica izdvaja sok od šargarepe ili rendanu šargarepu, naročito ukoliko imate masnu jetru.

- Sok od šargarepe ili rendana šargarepa odlični su za stanje masne jetre, i trebalo bi ih konzumirati natašte. Takođe, naša jetra voli limun, kestenov med, paradajz, cveklu, sirove stabljike maslačka kojih treba pojesti oko 10 do 15 dnevno. Jesti što više u periodu od tri nedelje, tako se podstiče regeneracija jetre. Spanać jedite što češće kao salatu – kaže Ivana Đurović.

Jetra se nalazi u desnom gornjem delu trbuha. Ona ima tri strane: gornju, koja je ispupčena, donju koja leži na debelom crevu i želucu i zadnju kojom je jetra srasla za dijafragmu. Spoj gornje i donje strane predstavlja ivicu jetre koja se lako napipa kada je jetra uvećana ili spuštena.

Ivana Đurović, dijetetičar
Ivana Đurović, dijetetičarfoto: Privatna Arhiva

Za jetru je odličan i sok od rotkve.

- Dnevno je dozvoljeno da se popije najviše kafena kašika ovog soka, koja podstiče izbacivanje masnoće.

Sok od svežih listova kupusa je takođe veoma delotvoran, jer podstiče regeneraciju jetre.

Jetra voli i sok od kupusa
Jetra voli i sok od kupusafoto: Shutterstock

- Moja preporuka su i suve šljive tj. kompot od suvih šljiva. Sprema se tako što 10 minuta kuvate suve šljive na laganoj vatri. Jedite tri puta dnevno po 10 kuvanih šljiva,15 minuta pre jela. Kura traje 12 dana, a podstiče izbacivanje masnoće iz jetre. Po potrebi ponovite kuru nakon tri meseca.

I crveni luk je dobar za jetru, a ovako se sprema lekoviti eliksir

- Petnaest kašičica sitno iseckanog luka, šest kašičica meda i dve kašičice pelina prelijte litrom belog vina, više puta dobro protreste, i uzimajte po dve kašičice pre obroka. Po potrebi ponovite kuru nakon šest meseci - savetuje Ivana Đurović.

Jetra voli i sok od samlevene ili skuvane artičoke jer reguliše njen rad, jača je i podstiče izbacivanje masnoće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track