JEDNA JABUKA PRE SPAVANJA JE UVEK DOBITNA KOMBINACIJA: Ali nije samo ovo voće dobro za san
Foto: profimedia

SAVET

JEDNA JABUKA PRE SPAVANJA JE UVEK DOBITNA KOMBINACIJA: Ali nije samo ovo voće dobro za san

Ishrana -

Poslednji obrok najbolje je jesti dva do tri sata pre spavanja. Međutim, "Harvard Health Publishing" navodi da kada osetite glad noću ipak postoji način da je utolite. Kriška jabuke ili jedan kivi pola sata pre spavanja - dobar su primer hranjive grickalice koja će vam zadovoljiti apetit do jutra.

Jabuke su odličan izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kažu stručnjaci sa Univerziteta Ilinois. Rastvorljiva vlakna pomažu u sprečavanju nakupljanja holesterola u arterijama, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Nerastvorljiva vlakna olakšavaju kretanje otpadaka kroz probavni trakt.

Jabuke sadrži vitamin A, vitamin C i folate, kao i kalijum, fosfor, gvožđe i kalcijum.

One su priodno malo kalorične, pa ako se odlučite da jedete jabuku kao noćnu užinu, odlučili ste se za zdrav izbor.

Jabuke gotovo da ne sadrže masti, i imaju malo kalorija - jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i oko 10 odsto vaše dnevne potrebe za ugljenim hidratima.

Izveštaj iz septembra 2016. godine u časopisu „EXCLI“ beleži da jabuke, kao i drugo voće i povrće, sadrže protivupalna, antimikrobna i antidijabetička svojstva. Svakodnevna konzumacija jabuka povezana je sa zaštitom od niza bolesti, uključujući astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i nekoliko vrsta kancera.

Jabuke
foto: Profimedia

Kako su jabuke bogate polifenolima, one takođe mogu pospešiti upravljanje telesnom težinom, usporiti starenje i pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti i kardiovaskularnih bolesti, navodi se u izveštaju.

U ovom izveštaju posebno se naglašava važnost konzumiranja jabuke sa korom pre spavanja. Sadrži nerastvorljiva vlakna, a otprilike polovina sadržaja vitamina C nalazi se odmah ispod same kore.

Ali jabuka nije jedino voće koje je dobro za san. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu „Advances in Nutrition“, najbolje voće koje možete da jedete pre spavanja je kivi. Dokazi pokazuju da je konzumiranje dva ploda kivija sat vremena pre spavanja poboljšalo odmor kod ljudi sa poremećajima spavanja i poboljšalo kvalitet sna kod zdravih ljudi.

kivi
foto: Shutterstock

Prema autorima recenzije, obilni sadržaj serotonina, antioksidanata i folata u kiviju može doprinet kvalitetnom spavanju.

Kako je ovo voće izvor antioksidanata, vitamina C i E, može da zaštiti od oksidativnog stresa, koji je povezan sa poremećajem spavanja. Deficit folata je vezan za nesanicu, a serotonin je neurotransmiter u mozgu koji podstiče san.

Izvor: Livestrong.com/Kurir.zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track