Najnovije vesti

Šta se događa u vašem telu ako pojedete 3 banane dnevno? Sve prednosti ovog voća za naše zdravlje
Foto: Profiemdia

SAVET

Šta se događa u vašem telu ako pojedete 3 banane dnevno? Sve prednosti ovog voća za naše zdravlje

Ishrana -

Banane se često spominju kao namirnica u receptima za domaće sladolede, smutije i druge zdrave poslastice. Uz to, zbog svoje hranjivosti banana može biti odličan međuobrok koji će vas duže držati sitima.

Jedući svaki dan po tri banane u svoj organizam unosite oko 1.500 mg kalijuma, a osim toga banane osiguravaju niz zdravstvenih prednosti.

Tri banane su sasvim dovoljno dnevno i ne bi bilo dobro prekoračiti taj unos.

Snižavaju visoki krvni pritisak

Tri banane dnevno snižavaju krvni pritisak. Banana je zbog visokog udela kalijuma dobar prirodni lek za visoki krvni pritisak. Ujedno, banana uz visoki nivo kalijuma, sadrži malo minerala natrijuma (svega 2 mg/100 g) te stoga ima diuretski učinak i pomaže gubitku nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Ishrana bogata vlaknima je dobra za srce i kao što već sigurno znate, banane su bogate vlaknima. Kao dodatna prednost, specifična topiva vlakna prisutna u bananama su povezane sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Podižu raspoloženje i pomoći će vam da se osećate bolje

Prosečna banana ima oko 27 mg magnezijuma, minerala koji pomaže podstaknuti dobro raspoloženje i takođe može poboljšati kvalitet sna. Ako imate nizak nivo magnezijuma u telu, moguće je da patite od teskobe, razdražljivosti, depresije i drugih poremećaja.

Banana
foto: Shutterstock

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Iz razloga jer su lako probavljive, banane se smatraju dobrim za probavni trakt. Osim što su lako probavljive, one zapravo pomažu u vraćanju izgubljenih minerale nakon proliva.

Poboljšavaju učinak pri sportskim aktivnostima

Banane podstiču snabdevanje mišića antioksidansima i drugim hranjivim materijama. Studija koja je nedavno sprovedena na Državnom univerzitetu Appalachian pokazala je da su osobe koje su prilikom testiranja svakih 15 minuta jele bananu imale jednak učinak kao i oni koji su prilikom bicikliranja svakih 15 minuta pili sportski napitak.

Izvor: Miss7Zdrava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track