3 namirnice koje treba izbegavati za doručak ako imate dijabetes: Ovo su bezbedne zamene
Foto: Shutterstock

saveti dijetetičara

3 namirnice koje treba izbegavati za doručak ako imate dijabetes: Ovo su bezbedne zamene

Ishrana -

Ako imate dijabetes, ono što jedete može biti veoma važno kako biste držali nivo šećera u krvi pod kontrolom, uz redovne preglede i poštovanje prepisane terapije. Ovo su namirnice koje treba izbegavati za doručak.

Ugljeni hidrati su nutrijent koji ima najveći uticaj na nivo glukoze u krvi navodi Čanda Patni, registrovani dijetetičar. Ugljeni hidrati koje vaše telo brzo razgrađuje mogu izazvati brz skok glukoze u krvi što znači da imaju visok glikemijski indeks. To se odnosi na slatku hranu i slatka i gazirana pića. S druge strane, postoje ugljeni hidrati koji će se variti i apsorbovati sporije, uzrokujući postepeno povećanje šećera u krvi tokom vremena.

Vlakna takođe mogu biti korisna hranljiva materija, jer deluju kao fizička barijera koja usporava apsorpciju ugljenih hidrata, navodi Diabetes UK. Konzumiranje obroka koji kombinuje proteine i zdrave masti takođe može dovesti do sporog porasta nivoa glukoze u krvi.

Kada je doručak u pitanju, ne postoji idealna veličina porcije koja odgovara svima, jer će svako na drugačiji način upravljati svojim dijabetesom, kroz ishranu, fizičku aktivnost, lekovima i/ili insulinom.

Međutim, korisno je znati koja hrana na vašem tanjiru za doručak može povećati nivo šećera u krvi.

Najbolje je da izbegavate doručak sa visokim sadržajem zasićenih masti ili šećera, kao i pripremu hrane prženjem
Najbolje je da izbegavate doručak sa visokim sadržajem zasićenih masti ili šećera, kao i pripremu hrane prženjemfoto: Shutterstock

Koja hrana može povećati nivo šećera u krvi?

Stručnjaci navode da je najbolje da izbegavate doručak sa visokim sadržajem zasićenih masti ili šećera, kao i pripremu hrane prženjem u visokozasićenim mastima ili ulju kao i dodatne masti u slanini, kobasicama itd.

Čanda je navela tri namirnice za doručak koje mogu uticati na nivo šećera u krvi:

  • Velika činija zašećerenih žitarica sa punomasnim mlekom - pahuljice napravljene od rafinisanih žitarica, koje sadrže čokoladu imaju viši glikemijski indeks i malo vlakana, dok punomasno mleko ima nezdravu masnoću
  • Beli tost sa puterom i džemom - beli hleb je rafinisani ugljeni hidrat koji ima malo vlakana i ima veći glikemijski indeks kao i džem, dok je puter nezdrava mast
  • Peciva - još jedna namirnica sa višim glikemijskim indeksom koja sadrži šećer i nezdrave masti

Takođe, ako volite da uz doručak popijete čašu soka od pomorandže, dijetetičar je predložio da budete izuzetno oprezni.

- Voćni sok može biti izuzetno izazovan zbog visokog glikemijskog indeksa i nedostatka dijetalnih vlakana, što može dovesti do brzog porasta nivoa glukoze u krvi, vrlo brzo nakon konzumiranja - rekla je ona.

Iz istog razloga ona savetuje da budete oprezni i sa smutijima.

Kaša sa voćem obezbediće dozu vlakana, proteina i zdravih masti
Kaša sa voćem obezbediće dozu vlakana, proteina i zdravih mastifoto: Shutterstock

Umesto toga, ove namirnice su dobar izbor

Obrok sa visokim sadržajem proteina i vlakana će vas održati sitima tokom dana.

Čanda je takođe preporučila malu činiju kaše (recimo ovsene kaše) kao zdravu opciju za doručak za nekoga sa dijabetesom tipa 2, jer ima nizak glikemijski indeks i prepuna je vlakana. Možete je posuti orasima ili bademima koji će obezbediti dozu vlakana, proteina i zdravih masti ili dodati čia semenke ili mleveno seme lana. A ako žudite za slatkim, dodajte malo voća - probajte bobičsto voće (sveže ili smrznuto), jabuke ili kruške.

Ako više volite slan doručak, Čanda savetuje da na parče tosta od celog zrna stavite avokado i poširana jaja, koji će nahraniti vaše telo vlaknima, zdravim mastima i proteinima.

Mala činija grčkog jogurta sa niskim sadržajem masti sa orasima, semenkama i bobičastim voćem je još jedna dobra opcija.

Prenela: O.M.

(izvor: thesun.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track